Nazwałam ten tort Marzenie,
bo sama go skomponowałam, ułożyłam i wymarzyłam :-)
Nieskromnie mówiąc jest to jeden z najlepszych pod względem smaku
tortów, jakie jadłam w życiu!
A teraz podaję Wam przepis na tacy.
Koniecznie wypróbujcie!
Tort nie jest trudny w przygotowaniu,
a jest bardzo efektowny,
no i baaaardzo czekoladowy i smaczny!
Potrzebujemy (na tortownicę 16-20 cm):
Ciasto czekoladowe:
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki kakao
- 1 szklankę cukru
- 1/2 szklanki maślanki (lub jogurtu naturalnego)
- 2 jajka
- 60 g roztopionego masła
- 1 łyżeczkę sody
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki ciepłej kawy rozpuszczalnej (1,5 łyżeczki kawy)
Krem czekoladowy jasny:
- 1 tabliczka białej czekolady
- 125 ml śmietanki 30%
Krem czekoladowy ciemny:
- 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
- 200 ml śmietanki 30%
Polewa:
- 1/2 tabliczki białej czekolady (lub mlecznej/gorzkiej jeśli chcecie ciemną polewę)
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżkę oleju (u mnie kokosowy)
- barwnik spożywczy (opcjonalnie)
Dodatkowo:
- 50 g masy marcepanowej
- dżem z czarnej porzeczki
Krok po kroku:
- Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Dodajemy sól, ostudzone masło, jajka, maślankę i wszystko dokładnie mieszamy - widelcem lub mikserem. Gdy masa będzie jednolita po trochu dodajemy ciepłą kawę i dalej mieszamy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170◦C i pieczemy przez 40-45 minut do suchego patyczka. Ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy. Gdy będzie już zupełnie zimne kroimy je na trzy blaty.
- Krem z białej czekolady: w garnuszku podgrzewamy śmietankę wraz z połamaną na kawałki czekoladą, mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy do ostygnięcia, później chowamy do lodówki. Gdy będzie już zimny miksujemy go chwilę aż będzie puszysty.
- Krem z gorzkiej czekolady: w garnuszku podgrzewamy śmietankę wraz z połamaną na kawałki czekoladą, mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy do ostygnięcia, później chowamy do lodówki. Gdy będzie już zimny miksujemy go chwilę aż będzie puszysty.
- Składanie tortu: pierwszy blat ciasta układamy w formie, wykładamy na niego cały krem z białej czekolady i przykrywamy drugim blatem ciasta. Masę marcepanową wałkujemy lub spłaszczamy w dłoni i układamy na blacie ciasta, przykrywamy 1/3 kremu z gorzkiej czekolady. Trzeci blat ciasta smarujemy dżemem i układamy go na kremie tak, aby dżem był pod spodem. Częścią kremu z gorzkiej czekolady smarujemy wierzch ciasta (zostawiamy krem na posmarowanie boków ciasta). Chłodzimy w lodówce przez co najmniej godzinę, następnie delikatnie wyciągamy z formy i pozostałym kremem smarujemy boki ciasta i ponownie chłodzimy.
- Polewa: czekoladę przekładamy z mlekiem i olejem do garnuszka i roztapiamy. Opcjonalnie dodajemy barwnik i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia i polewamy wierzch tortu pozwalając nadmiarowi czekolady na swobodne spłynięcie po bokach tortu. Chłodzimy w lodówce najlepiej przez całą noc.
- Smacznego! :-)
Mój Tort zajął I miejsce w V edycji konkursu urodzinowego na serwisie Smaker.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)