środa, 12 kwietnia 2017

Tort Marzenie

Nazwałam ten tort Marzenie,
bo sama go skomponowałam, ułożyłam i wymarzyłam :-)
Nieskromnie mówiąc jest to jeden z najlepszych pod względem smaku 
tortów, jakie jadłam w życiu!
A teraz podaję Wam przepis na tacy.
Koniecznie wypróbujcie!
Tort nie jest trudny w przygotowaniu,
a jest bardzo efektowny,
no i baaaardzo czekoladowy i smaczny!



Potrzebujemy (na tortownicę 16-20 cm):
Ciasto czekoladowe:
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 szklankę cukru
  • 1/2 szklanki maślanki (lub jogurtu naturalnego)
  • 2 jajka
  • 60 g roztopionego masła
  • 1 łyżeczkę sody
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki ciepłej kawy rozpuszczalnej (1,5 łyżeczki kawy)
Krem czekoladowy jasny:
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 125 ml śmietanki 30%
Krem czekoladowy ciemny:
  • 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 200 ml śmietanki 30%
Polewa:
  • 1/2 tabliczki białej czekolady (lub mlecznej/gorzkiej jeśli chcecie ciemną polewę)
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżkę oleju (u mnie kokosowy)
  • barwnik spożywczy (opcjonalnie)
Dodatkowo:
  • 50 g masy marcepanowej
  • dżem z czarnej porzeczki
Krok po kroku:
  1. Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Dodajemy sól, ostudzone masło, jajka, maślankę i wszystko dokładnie mieszamy - widelcem lub mikserem. Gdy masa będzie jednolita po trochu dodajemy ciepłą kawę i dalej mieszamy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170◦C i pieczemy przez 40-45 minut do suchego patyczka. Ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy. Gdy będzie już zupełnie zimne kroimy je na trzy blaty.
  2. Krem z białej czekolady: w garnuszku podgrzewamy śmietankę wraz z połamaną na kawałki czekoladą, mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy do ostygnięcia, później chowamy do lodówki. Gdy będzie już zimny miksujemy go chwilę aż będzie puszysty.
  3. Krem z gorzkiej czekolady: w garnuszku podgrzewamy śmietankę wraz z połamaną na kawałki czekoladą, mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy do ostygnięcia, później chowamy do lodówki. Gdy będzie już zimny miksujemy go chwilę aż będzie puszysty.
  4. Składanie tortu: pierwszy blat ciasta układamy w formie, wykładamy na niego cały krem z białej czekolady i przykrywamy drugim blatem ciasta. Masę marcepanową wałkujemy lub spłaszczamy w dłoni i układamy na blacie ciasta, przykrywamy 1/3 kremu z gorzkiej czekolady. Trzeci blat ciasta smarujemy dżemem i układamy go na kremie tak, aby dżem był pod spodem. Częścią kremu z gorzkiej czekolady smarujemy wierzch ciasta (zostawiamy krem na posmarowanie boków ciasta). Chłodzimy w lodówce przez co najmniej godzinę, następnie delikatnie wyciągamy z formy i pozostałym kremem smarujemy boki ciasta i ponownie chłodzimy.
  5. Polewa: czekoladę przekładamy z mlekiem i olejem do garnuszka i roztapiamy. Opcjonalnie dodajemy barwnik i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia i polewamy wierzch tortu pozwalając nadmiarowi czekolady na swobodne spłynięcie po bokach tortu. Chłodzimy w lodówce najlepiej przez całą noc.
  6. Smacznego! :-)








0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Jeżeli spodobał Ci się jakiś przepis, zostaw po sobie ślad. Będzie mi bardzo miło :-)