sobota, 8 kwietnia 2017

Babka drożdżowa z rodzynkami

Dla wielbicieli ciast drożdżowych
mam dzisiaj smaczną babkę z rodzynkami.
Babka długo zachowuje świeżość, 
więc można się nią zajadać kilka dni
- o ile coś z niej jeszcze zostanie ;-)
Ozdobiona cukrem pudrem, lukrem lub czekoladą
będzie pięknie wyglądać na świątecznym stole! :-)


Potrzebujemy:

  • 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 50 g drożdży świeżych
  • 1 i 1/4 szklanki letniego mleka
  • 80 g roztopionego masła
  • 40 g cukru
  • 15 g cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki rodzynek
  • 25 ml rumu (można pominąć)
  • masło i bułka tarta do wysmarowania i obsypania formy
Krok po kroku:
  1. Rodzynki zalewamy wrzątkiem na 15 minut, odcedzamy, suszymy na ręczniku papierowym i zalewamy je rumem (gdy pomijamy rum, rodzynki po wymoczeniu we wrzątku, osuszamy i odkładamy na bok).
  2. Pokruszone drożdże łączymy z 1/4 szklanki letniego mleka, łyżką cukru i dwiema łyżkami mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
  3. Resztę mąki i mleka łączymy łyżką z pozostałymi składnikami, a na końcu dodajemy gotowy rozczyn oraz odsączone rodzynki. Zagniatamy elastyczne ciasto - przez około 10-13 minut.
  4. Ciasto przekładamy do podsypanej mąki miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno wyrastać przez 50-60 minut (do podwojenia swojej objętości).
  5. Formę do babki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ciasto odgazowujemy (ugniatamy je kilka razy), przekładamy do formy, przykrywamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
  6. Piekarnik rozgrzewamy do 180◦C. Babkę pieczemy przez 30-40 minut. 
  7. Studzimy, delikatnie wyciągamy z formy i gdy babka będzie już zimna, dowolnie dekorujemy.
  8. Smacznego! :-)




0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)