poniedziałek, 22 maja 2017

Kurczak w sosie szpinakowo-śmietanowym

Pomysł na szybki obiad?
Kurczak w sosie szpinakowo-śmietanowym z makaronem!
Pyszności!
To co, zrobisz dziś na obiad? :)


Potrzebujemy (porcja dla 2-3 osób):

  • pojedynczą pierś z kurczaka
  • 450-500 g szpinaku (może być mrożony)
  • 200 ml śmietany 18%
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • feta/ser pleśniowy (opcjonalnie)
  • makaron (ilość i rodzaj według uznania)
Krok po kroku:
  1. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w większą kostkę.
  2. Na rozgrzanym oleju smażymy kurczaka, aż będzie biały z każdej strony. Dodajemy szpinak i przeciśnięty przez praskę (lub posiekany) czosnek. Smażymy kilka minut.
  3. Dodajemy śmietanę i dokładnie wszystkie mieszamy. Podgrzewamy, ale nie zagotowujemy.
  4. Przyprawiamy według uznania solą i pieprzem.
  5. Podajemy z ulubionym makaronem i ewentualnie z fetą lub serem pleśniowym.
  6. Smacznego! :)

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)