Pomysł na szybki obiad?
Kurczak w sosie szpinakowo-śmietanowym z makaronem!
Pyszności!
To co, zrobisz dziś na obiad? :)
Potrzebujemy (porcja dla 2-3 osób):
- pojedynczą pierś z kurczaka
- 450-500 g szpinaku (może być mrożony)
- 200 ml śmietany 18%
- 2-3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- feta/ser pleśniowy (opcjonalnie)
- makaron (ilość i rodzaj według uznania)
Krok po kroku:
- Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w większą kostkę.
- Na rozgrzanym oleju smażymy kurczaka, aż będzie biały z każdej strony. Dodajemy szpinak i przeciśnięty przez praskę (lub posiekany) czosnek. Smażymy kilka minut.
- Dodajemy śmietanę i dokładnie wszystkie mieszamy. Podgrzewamy, ale nie zagotowujemy.
- Przyprawiamy według uznania solą i pieprzem.
- Podajemy z ulubionym makaronem i ewentualnie z fetą lub serem pleśniowym.
- Smacznego! :)
Smacznie! ;-)
OdpowiedzUsuń