niedziela, 28 maja 2017

Kurczak ze szparagami i makaronem sojowym

Kolejna propozycja obiadowa z kurczakiem.
Syte, jednogarnkowe danie, 
które przygotujesz w 20 minut.
Obiad idealny, prawda?! :)


Potrzebujemy (porcja dla 2 osób):
  • pojedynczą pierś z kurczaka
  • 300 g szparagów (3/4 pęczka)
  • 1 cebulę
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru
  • zioła tajskie
  • curry
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 l wrzątku
  • opakowanie makaronu sojowego (lub ryżowego)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • olej do smażenia
Krok po kroku:
  1. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami, posypujemy łyżką mąki ziemniaczanej, dokładnie mieszamy i wrzucamy na gorący olej. Smażymy przez 3-4 minuty. Odstawiamy.
  2. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, czosnek obieramy i kroimy w plasterki, imbir kroimy na mniejsze kawałeczki. Do garnka wlewamy olej i smażymy na nim cebulę, czosnek i imbir - do zeszklenia.
  3. Szparagi myjemy. Odkrawamy "główki", a resztę łodygi kroimy w ok. 1 cm plastry. Dodajemy do garnka, smażymy kilka minut.
  4. Do garnka dodajemy kurczaka i wlewamy wrzątek. Całość mieszamy i dusimy pod przykryciem przez kilka minut. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.
  5. W kubeczku mieszamy łyżkę mąki ziemniaczanej z łyżką zimnej wody, dodajemy do garnka i całość mieszamy - sos szybko zgęstnieje.
  6. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podajemy z sosem.
  7. Smacznego! :)















2 komentarze:

  1. Przetwory i potrawy z owoców - farmer.pl - wyślij przepis na coś smacznego;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak smakuje tak samo jak wygląda to muszę spróbować tego dania - póki sezon na świeże szparagi trwa :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)