Kolejna propozycja obiadowa z kurczakiem.
Syte, jednogarnkowe danie,
które przygotujesz w 20 minut.
Obiad idealny, prawda?! :)
Potrzebujemy (porcja dla 2 osób):
- pojedynczą pierś z kurczaka
- 300 g szparagów (3/4 pęczka)
- 1 cebulę
- 2 ząbki czosnku
- kawałek świeżego imbiru
- zioła tajskie
- curry
- sól
- pieprz
- 1/2 l wrzątku
- opakowanie makaronu sojowego (lub ryżowego)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- olej do smażenia
Krok po kroku:
- Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami, posypujemy łyżką mąki ziemniaczanej, dokładnie mieszamy i wrzucamy na gorący olej. Smażymy przez 3-4 minuty. Odstawiamy.
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, czosnek obieramy i kroimy w plasterki, imbir kroimy na mniejsze kawałeczki. Do garnka wlewamy olej i smażymy na nim cebulę, czosnek i imbir - do zeszklenia.
- Szparagi myjemy. Odkrawamy "główki", a resztę łodygi kroimy w ok. 1 cm plastry. Dodajemy do garnka, smażymy kilka minut.
- Do garnka dodajemy kurczaka i wlewamy wrzątek. Całość mieszamy i dusimy pod przykryciem przez kilka minut. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.
- W kubeczku mieszamy łyżkę mąki ziemniaczanej z łyżką zimnej wody, dodajemy do garnka i całość mieszamy - sos szybko zgęstnieje.
- Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podajemy z sosem.
- Smacznego! :)
Przetwory i potrawy z owoców - farmer.pl - wyślij przepis na coś smacznego;)
OdpowiedzUsuńJak smakuje tak samo jak wygląda to muszę spróbować tego dania - póki sezon na świeże szparagi trwa :)
OdpowiedzUsuń