15 maja

Ciasto marchewkowe z ananasem i kremem

Kolejna słodka propozycja dla Was!
Ciasto marchewkowe z ananasem i kremem na bazie kremowego serka :)
Wilgotne, nie za słodkie... Pychota!
Nie ma co, ciasto marchewkowe jest dobre o każdej porze roku!



 Potrzebujemy (tortownica 24 cm):
Ciasto:

  • 2 średnie starte na tarce marchewki
  • 1 puszkę ananasa (może być w kawałkach)
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju
  • łyżeczka cynamonu (lub więcej jak lubicie)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich (nie za grubo)
Krem:
  • 300 g kremowego serka kanapkowego
  • 80 g miękkiego masła
  • 5-6 łyżek cukru pudru (do smaku, serek jest lekko słony)
Polewa:
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru
  • 50 g masła
  • 1-2 łyżki mleka (lub więcej jeśli polewa będzie zbyt gęsta)
Krok po kroku:
  1. Odsączamy dokładnie ananas i kroimy go na mniejsze kawałki.
  2. Nagrzewamy piekarnik do 175 C. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Wszystkie suche składniki mieszamy razem w misce.
  4. Jajka lekko roztrzepujemy widelcem, dodajemy do nich olej i razem mieszamy.
  5. Składniki suche przesypujemy do miski ze składnikami mokrymi, dodajemy marchew, orzechy i ananas. Całość mieszamy łyżką.
  6. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy przez 45 minut. Zostawiamy w piekarniku do całkowitego wystudzenia, następnie kroimy ciasto na dwa blaty.
  7. Krem: serek, masło i cukier puder ubijamy mikserem przez kilka minut na puszystą masę. Przekładamy masą ciasto i przykrywamy drugim blatem.
  8. Polewa: wszystkie składniki umieszczamy w rondelku, podgrzewamy do momentu aż wszystkie składniki się połączą i masa zgęstnieje. W razie potrzeby dodajemy więcej mleka lub kakao. Ciepłą polewą oblewamy wierzch ciasta. Dowolnie dekorujemy.
  9. Smacznego! :)




2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger