Kolejna słodka propozycja dla Was!
Ciasto marchewkowe z ananasem i kremem na bazie kremowego serka :)
Wilgotne, nie za słodkie... Pychota!
Nie ma co, ciasto marchewkowe jest dobre o każdej porze roku!
Ciasto:
- 2 średnie starte na tarce marchewki
- 1 puszkę ananasa (może być w kawałkach)
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1/3 szklanki oleju
- łyżeczka cynamonu (lub więcej jak lubicie)
- 1/4 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich (nie za grubo)
Krem:
- 300 g kremowego serka kanapkowego
- 80 g miękkiego masła
- 5-6 łyżek cukru pudru (do smaku, serek jest lekko słony)
Polewa:
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru
- 50 g masła
- 1-2 łyżki mleka (lub więcej jeśli polewa będzie zbyt gęsta)
Krok po kroku:
- Odsączamy dokładnie ananas i kroimy go na mniejsze kawałki.
- Nagrzewamy piekarnik do 175 C. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
- Wszystkie suche składniki mieszamy razem w misce.
- Jajka lekko roztrzepujemy widelcem, dodajemy do nich olej i razem mieszamy.
- Składniki suche przesypujemy do miski ze składnikami mokrymi, dodajemy marchew, orzechy i ananas. Całość mieszamy łyżką.
- Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy przez 45 minut. Zostawiamy w piekarniku do całkowitego wystudzenia, następnie kroimy ciasto na dwa blaty.
- Krem: serek, masło i cukier puder ubijamy mikserem przez kilka minut na puszystą masę. Przekładamy masą ciasto i przykrywamy drugim blatem.
- Polewa: wszystkie składniki umieszczamy w rondelku, podgrzewamy do momentu aż wszystkie składniki się połączą i masa zgęstnieje. W razie potrzeby dodajemy więcej mleka lub kakao. Ciepłą polewą oblewamy wierzch ciasta. Dowolnie dekorujemy.
- Smacznego! :)
Oj tak, takiemu ciast nie można się oprzeć :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
Usuń