01 maja

Schab dojrzewający w...pończosze

Schab dojrzewający to pierwsza wędlina w moim wykonaniu.
Byłam bardzo ciekawa efektu
i musiałam jak najszybciej wypróbować ten przepis!
Domowe wędliny są smaczne, zdrowe, bez dodatku ulepszaczy
i bez nadmiaru soli.
Nic, tylko zakasać rękawy i przygotować swojski wyrób.
Zasmakuje Wam na pewno! :)

P.S. Schab jest tak dobry, że został wybrany "Smakiem Marca 2017" w konkursie "Rudzkie Smaki" :)


Potrzebujemy:
  • 1 kg schabu bez kości (w czasie suszenia zmniejszy swoją wagę i objętość)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki soli
  • małą główkę czosnku (lub mniej jeśli nie przepadacie za czosnkowymi wędlinami)
  • 1 opakowanie słodkiej mielonej papryki
  • 3 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki majeranku
  • czystą pończochę :)
Krok po kroku:
  1. Schab dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i wycinamy nadmiar tłuszczyku.
  2. Schab obtaczamy dokładnie w cukrze, zamykamy w pudełku i chowamy go do lodówki na 24 godziny. W międzyczasie odlewamy zgromadzoną w pudełku wodę.
  3. Po tym czasie schab myjemy, osuszamy i dokładnie obtaczamy go w soli, zamykamy do pudełka i chowamy do lodówki  na 24 godziny.
  4. Po tym czasie dokładnie myjemy schab, osuszamy papierowym ręcznikiem i obsypujemy go mieszanką przypraw i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Delikatnie przekładamy go do pończochy, zawiązujemy i zawieszamy w ciepłym, przewiewnym miejscu na 4-5 dni.
  5. Po tym czasie schab będzie już wysuszony i będzie nadawał się do spożycia. Po rozkrojeniu schab przechowujemy w lodówce.
  6. Smacznego! :)




Mój przepis na schab dojrzewający w pończosze zdobył miano "Smaku Marca 2017"
w konkursie "Rudzkie Smaki" :)


6 komentarzy:

  1. Witam. Ciekawy przepis, chcę to zrobić ale zastanawiam się jaka pończocha? nylonowa czy musi być bawełniana? Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Może być nylonowa - ja włożyłam schab do podkolanówki - a, że w paczce są dwie to starczy na dwa razy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A gdzie najlepiej powiesic ten schab?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie wisiał na karniszu w kuchni - miał ciepło i przewiewność :)

      Usuń
  4. Witam serdecznie mam pytanko zwizane ze schabem ,a mianowicie jaka sol stosowac poniewaz osobicie preferuje sol morska gruba? Dziekuje i milego dzionka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można użyć dowolnej soli - każda z nich wyciągnie nadmiar wody ze schabu :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger