wtorek, 11 lipca 2017

Zupa tajska z kurczakiem

Kuchnia orientalna, to po polskiej moja ulubiona :)
Mimo, że nie próbowałam jeszcze wielu dań,
to połączenie wszystkich znajdujących się w niej smaków
trafia w mój gust idealnie!
Dzisiaj mam dla was zupę tajską z kurczakiem i warzywami.
Jest lekko pikantna, wyrazista w smaku i bardzo syta.
Idealna o każdej porze roku!
A wiecie co jest w niej najlepsze?
Robi się ją w 30 minut! :)
Zapinamy pasy i ruszamy w podróż do Azji! :)


Potrzebujemy (na 6 porcji):
  • 1 l bulionu warzywnego
  • jedna podwójna pierś z kurczaka
  • 1 czerwoną paprykę
  • 100 g małych pieczarek
  • łodyga selera naciowego
  • 400 ml (puszka) mleka kokosowego
  • 1 cm kawałek imbiru
  • 2 łyżki pasty curry
  • 1 papryczka chilli
  • 1 pęczek dymki
  • zioła tajskie
  • sos sojowy
  • sól
  • pieprz
  • curry
  • kurkuma
  • oliwa z oliwek
Krok po kroku:
  1. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na paski. Oprószamy solą, pieprzem, curry i kurkumą. Ostawiamy na pół godziny.
  2. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę, pieczarki myjemy i kroimy w ćwiartki. Cebulkę z dymki siekamy.
  3. Na oliwie podsmażamy cebulkę, paprykę i pieczarki. Przyprawiamy lekko solą i pieprzem.
  4. Bulion zagotowujemy i wlewamy mleczko kokosowe, chwilę razem gotujemy po czym dodajemy pastę curry, pokrojoną łodygę selera, starty na tarce imbir oraz połowę pokrojonego szczypiorku (z dymki). Po chwili dodajemy podsmażone warzywa i gotujemy razem.
  5. Kurczaka podsmażamy na oliwie do zrumienienia. Kurczaka przekładamy do zupy i razem gotujemy jeszcze kilka minut. Przyprawiamy sosem sojowym, ziołami tajskimi, pieprzem, curry.
  6. Zupę podajemy gorącą z resztą szczypiorku.
  7. Smacznego! :)







0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)