Kuchnia orientalna, to po polskiej moja ulubiona :)
Mimo, że nie próbowałam jeszcze wielu dań,
to połączenie wszystkich znajdujących się w niej smaków
trafia w mój gust idealnie!
Dzisiaj mam dla was zupę tajską z kurczakiem i warzywami.
Jest lekko pikantna, wyrazista w smaku i bardzo syta.
Idealna o każdej porze roku!
A wiecie co jest w niej najlepsze?
Robi się ją w 30 minut! :)
Zapinamy pasy i ruszamy w podróż do Azji! :)
Potrzebujemy (na 6 porcji):
- 1 l bulionu warzywnego
- jedna podwójna pierś z kurczaka
- 1 czerwoną paprykę
- 100 g małych pieczarek
- łodyga selera naciowego
- 400 ml (puszka) mleka kokosowego
- 1 cm kawałek imbiru
- 2 łyżki pasty curry
- 1 papryczka chilli
- 1 pęczek dymki
- zioła tajskie
- sos sojowy
- sól
- pieprz
- curry
- kurkuma
- oliwa z oliwek
Krok po kroku:
- Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na paski. Oprószamy solą, pieprzem, curry i kurkumą. Ostawiamy na pół godziny.
- Paprykę myjemy i kroimy w kostkę, pieczarki myjemy i kroimy w ćwiartki. Cebulkę z dymki siekamy.
- Na oliwie podsmażamy cebulkę, paprykę i pieczarki. Przyprawiamy lekko solą i pieprzem.
- Bulion zagotowujemy i wlewamy mleczko kokosowe, chwilę razem gotujemy po czym dodajemy pastę curry, pokrojoną łodygę selera, starty na tarce imbir oraz połowę pokrojonego szczypiorku (z dymki). Po chwili dodajemy podsmażone warzywa i gotujemy razem.
- Kurczaka podsmażamy na oliwie do zrumienienia. Kurczaka przekładamy do zupy i razem gotujemy jeszcze kilka minut. Przyprawiamy sosem sojowym, ziołami tajskimi, pieprzem, curry.
- Zupę podajemy gorącą z resztą szczypiorku.
- Smacznego! :)
Ostatnio takich orientalnych smaków w mojej kuchni brakuje, więc na pewno wypróbuję. :)
OdpowiedzUsuń