28 sierpnia

Konfitura morelowa z wanilią

Morele to jedne z moich ulubionych owoców.
Gdy raz spróbowałam konfitury morelowej, to już wiedziałam, 
że w kolejnym sezonie muszę ją zrobić sama!
Jest przepyszna, słodko-kwaśna,
taka, jaką lubię najbardziej!
Mam nadzieję, że polubisz ją i Ty! 
Zapisz sobie przepis i zamknij trochę słońca w słoiku! :)


Potrzebujemy (na 4 słoiki po ok. 330 ml):
  • 2 kg dojrzałych moreli
  • 1 laskę wanilii
  • 500-750 g cukru
  • sok z cytryny lub limonki (opcjonalnie)
  • 1/2 szklanki wody
Krok po kroku:
  1. Morele dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż na pół i wyciągamy pestki. Przekładamy do garnka.
  2. Do moreli dosypujemy szklankę cukru i dolewamy wodę.
  3. Laskę wanilii kroimy wzdłuż na pół, tępą stroną noża wyciągamy ziarenka i przekładamy je do garnka. Resztę laski wanilii również przekładamy do garnka. Gotujemy całość aż morele się rozpadną (ok. 30 minut).
  4. Po tym czasie wyciągamy laskę wanilii i dodajemy resztę cukru. Gotujemy aż cukier się rozpuści. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku sokiem z cytryny (ja dodałam sok z połowy limonki).
  5. Słoiki i nakrętki dokładnie wyparzamy wrzątkiem, osuszamy i przekładamy do nich gorącą konfiturę. Wycieramy do sucha brzegi słoików i nakrętki, zakręcamy i odstawiamy słoiki do góry dnem. Przykrywamy ściereczką lub ręcznikiem i pozostawiamy je do całkowitego ostudzenia.
  6. Smacznego! :)



#MyVictorinox 

2 komentarze:

  1. Bajeczna, z pewnością jest pyszna :)!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest przepyszna! Z pewnością zrobię jej więcej na zimę :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger