Morele to jedne z moich ulubionych owoców.
Gdy raz spróbowałam konfitury morelowej, to już wiedziałam,
że w kolejnym sezonie muszę ją zrobić sama!
Jest przepyszna, słodko-kwaśna,
taka, jaką lubię najbardziej!
Mam nadzieję, że polubisz ją i Ty!
Zapisz sobie przepis i zamknij trochę słońca w słoiku! :)
Potrzebujemy (na 4 słoiki po ok. 330 ml):
- 2 kg dojrzałych moreli
- 1 laskę wanilii
- 500-750 g cukru
- sok z cytryny lub limonki (opcjonalnie)
- 1/2 szklanki wody
Krok po kroku:
- Morele dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż na pół i wyciągamy pestki. Przekładamy do garnka.
- Do moreli dosypujemy szklankę cukru i dolewamy wodę.
- Laskę wanilii kroimy wzdłuż na pół, tępą stroną noża wyciągamy ziarenka i przekładamy je do garnka. Resztę laski wanilii również przekładamy do garnka. Gotujemy całość aż morele się rozpadną (ok. 30 minut).
- Po tym czasie wyciągamy laskę wanilii i dodajemy resztę cukru. Gotujemy aż cukier się rozpuści. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku sokiem z cytryny (ja dodałam sok z połowy limonki).
- Słoiki i nakrętki dokładnie wyparzamy wrzątkiem, osuszamy i przekładamy do nich gorącą konfiturę. Wycieramy do sucha brzegi słoików i nakrętki, zakręcamy i odstawiamy słoiki do góry dnem. Przykrywamy ściereczką lub ręcznikiem i pozostawiamy je do całkowitego ostudzenia.
- Smacznego! :)
Bajeczna, z pewnością jest pyszna :)!
OdpowiedzUsuńJest przepyszna! Z pewnością zrobię jej więcej na zimę :)
Usuń