Dzisiaj letnio-jesienny przepis na sernik.
Sernik niezwykły, bo dyniowy.
Wiem, co możesz sobie teraz pomyśleć :)
"Kto robi sernik z dynią?!
Dynia w cieście?! Fuu!
Tyle pracy dla sernika?!"
Też tak kiedyś myślałam i sama zbierałam się prawie rok do upieczenia tego sernika,
ale było warto :)
Sernik jest kremowy, nie za słodki i ma ładny żółto-pomarańczowy kolor :)
Przekonaj się, że warto!
Potrzebujemy (tortownica 24 cm):
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 40 g cukru pudru
- 1 jajko
- szczyptę soli
Masa serowa:
- 1 kg sera (może być z wiaderka)
- 500 g puree z dyni
- 170 g cukru (sernik jest mało słodki, jeśli lubisz słodsze wypieki, śmiało dosyp więcej cukru)
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 4 jajka
Polewa:
- 200 ml śmietany 12%
- 2 łyżki miodu
Krok po kroku:
- Zagniatamy ciasto z podanych składników, formujemy z niego kulę, zabezpieczamy folią i chowamy do lodówki na 30-40 minut.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
- Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, zaciskamy obręcz i ciastem wykładamy dokładnie dno formy. Nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 15 minut.
- Ser miksujemy na gładką masę z puree z dyni. Następnie dodajemy jajka, cukier i proszek budyniowy. Całość miksujemy tylko do połączenia się składników.
- Masę serową wylewamy na podpieczony spód i pieczemy razem przez 50 minut.
- Śmietanę mieszamy z miodem i całość wylewamy na podpieczony sernik. Pieczemy kolejne 10 minut.
- Sernik pozostawiamy do wystudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiami.
- Smacznego! :)
#MyVictorinox
Świetny serniczek! Kocham takie przepisy, jutro biorę się do roboty
OdpowiedzUsuńI jak smakował? :)
OdpowiedzUsuń