29 sierpnia

Sernik dyniowy

Dzisiaj letnio-jesienny przepis na sernik.
Sernik niezwykły, bo dyniowy.
Wiem, co możesz sobie teraz pomyśleć :)
"Kto robi sernik z dynią?! 
Dynia w cieście?! Fuu!
Tyle pracy dla sernika?!"
Też tak kiedyś myślałam i sama zbierałam się prawie rok do upieczenia tego sernika,
ale było warto :)
Sernik jest kremowy, nie za słodki i ma ładny żółto-pomarańczowy kolor :)
Przekonaj się, że warto!



Potrzebujemy (tortownica 24 cm):
Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 40 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • szczyptę soli
Masa serowa:
  • 1 kg sera (może być z wiaderka)
  • 500 g puree z dyni
  • 170 g cukru (sernik jest mało słodki, jeśli lubisz słodsze wypieki, śmiało dosyp więcej cukru)
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 4 jajka
Polewa:
  • 200 ml śmietany 12%
  • 2 łyżki miodu
Krok po kroku:
  1. Zagniatamy ciasto z podanych składników, formujemy z niego kulę, zabezpieczamy folią i chowamy do lodówki na 30-40 minut.
  2. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
  3. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, zaciskamy obręcz i ciastem wykładamy dokładnie dno formy. Nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 15 minut.
  4. Ser miksujemy na gładką masę z puree z dyni. Następnie dodajemy jajka, cukier i proszek budyniowy. Całość miksujemy tylko do połączenia się składników.
  5. Masę serową wylewamy na podpieczony spód i pieczemy razem przez 50 minut.
  6. Śmietanę mieszamy z miodem i całość wylewamy na podpieczony sernik. Pieczemy kolejne 10 minut.
  7. Sernik pozostawiamy do wystudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiami.
  8. Smacznego! :)







#MyVictorinox 

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger