Czy w śląskich domach podaje się jeszcze szpajzę jako niedzielny deser?
Mam nadzieję, że dziś przypomnicie sobie o tym smacznym deserze
i przygotujecie go niedługo dla swoich bliskich.
i przygotujecie go niedługo dla swoich bliskich.
Deser jest banalnie prosty w wykonaniu, nie da się go zepsuć,
a posmakuje każdemu, kto lubi kogel-mogel :)
No to do dzieła!
Potrzebujemy (na 2 duże porcje):
- 3 duże jajka kurze
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczkę żelatyny
- 1/4 szklanki wody
- sok z 1/2-3/4 cytryny
- skórka otarta z 1/2 cytryny
Krok po kroku:
- Jajka oblewamy gorącą wodą i wycieramy do sucha.
- Białka ubijamy na sztywno, odkładamy na bok.
- Żelatynę zalewamy zimną wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy ją np. w kąpieli wodnej aż całkowicie się rozpuści (nie gotujemy jej!) i lekko studzimy.
- Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty kogel-mogel - około 10 minut.
- Z połowy cytryny ocieramy skórkę i wyciskamy sok (soku można dodać więcej jeśli lubicie kwaśniejsze desery). Przekładamy sok i skórkę do ubitych żółtek.
- Żółtka delikatnie mieszamy z białkami, aby nie stracić puszystości masy.
- Do całości przelewamy żelatynę i dokładnie mieszamy szpatułką.
- Przekładamy do pucharków i chowamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
- Dowolnie dekorujemy np. bitą śmietaną, wiórkami czekoladowymi lub kokosowymi, kawałkami owoców lub skórką cytrynową.
- Smacznego! :)
Dobre rady:
Wow, naprawdę świetnie się to prezentuję - pycha!
OdpowiedzUsuńProszę spróbować, warto! :)
Usuńjuż ślinka leci muszę go wypróbować
OdpowiedzUsuńProszę wypróbować koniecznie! :)
Usuń