12 września

Szpajza cytrynowa - śląskie ptasie mleczko

Czy w śląskich domach podaje się jeszcze szpajzę jako niedzielny deser?
Mam nadzieję, że dziś przypomnicie sobie o tym smacznym deserze
i przygotujecie go niedługo dla swoich bliskich.
Deser jest banalnie prosty w wykonaniu, nie da się go zepsuć,
a posmakuje każdemu, kto lubi kogel-mogel :)
No to do dzieła!


Potrzebujemy (na 2 duże porcje):
  • 3 duże jajka kurze
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczkę żelatyny
  • 1/4 szklanki wody
  • sok z 1/2-3/4 cytryny
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
Krok po kroku:
  1. Jajka oblewamy gorącą wodą i wycieramy do sucha.
  2. Białka ubijamy na sztywno, odkładamy na bok.
  3. Żelatynę zalewamy zimną wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy ją np. w kąpieli wodnej aż całkowicie się rozpuści (nie gotujemy jej!) i lekko studzimy.
  4. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty kogel-mogel - około 10 minut.
  5. Z połowy cytryny ocieramy skórkę i wyciskamy sok (soku można dodać więcej jeśli lubicie kwaśniejsze desery). Przekładamy sok i skórkę do ubitych żółtek.
  6. Żółtka delikatnie mieszamy z białkami, aby nie stracić puszystości masy.
  7. Do całości przelewamy żelatynę i dokładnie mieszamy szpatułką.
  8. Przekładamy do pucharków i chowamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  9. Dowolnie dekorujemy np. bitą śmietaną, wiórkami czekoladowymi lub kokosowymi, kawałkami owoców lub skórką cytrynową.
  10. Smacznego! :)
Dobre rady:
  • Deser przechowujemy w lodówce do 2 dni od przygotowania.
  • Aby uzyskać szpajzę czekoladową wystarczy do żółtek dodać 2 łyżeczki kakao.
  • Szpajzę można również zmiksować z galaretką i uzyskać inny, ciekawy smak i kolor.
  • Granicą jest tylko Wasza wyobraźnia :)





4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger