29 sierpnia

Dżem morelowo-dyniowy

Kolejna porcja słońca w słoiku!
I mnóstwo karotenu! :)
Morele uwielbiam, dynię dopiero poznaję,
ale ich połączenie to eksplozja smaku!
Spróbujcie sami! :)



Potrzebujemy (na 4 słoiki ok. 330 ml):

  • 2 kg dojrzałych moreli
  • 200 g dyni
  • 1 laskę wanilii
  • 500-750 g cukru
  • sok z cytryny lub limonki (opcjonalnie)
  • 1/2 szklanki wody
Krok po kroku:
  1. Morele dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż na pół i wyciągamy pestki. Przekładamy do garnka.
  2. Dynię obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Odstawiamy.
  3. Do moreli dosypujemy szklankę cukru i dolewamy wodę.
  4. Laskę wanilii kroimy wzdłuż na pół, tępą stroną noża wyciągamy ziarenka i przekładamy je do garnka. Resztę laski wanilii również przekładamy do garnka. Gotujemy całość aż morele się rozpadną (ok. 30 minut).
  5. Po tym czasie wyciągamy laskę wanilii i dodajemy resztę cukru i dynię. Gotujemy aż cukier się rozpuści, a dynia będzie miękka. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku sokiem z cytryny (ja dodałam sok z połowy limonki).
  6. Słoiki i nakrętki dokładnie wyparzamy wrzątkiem, osuszamy i przekładamy do nich gorący dżem. Wycieramy do sucha brzegi słoików i nakrętki, zakręcamy i odstawiamy słoiki do góry dnem. Przykrywamy ściereczką lub ręcznikiem i pozostawiamy je do całkowitego ostudzenia.
  7. Smacznego! :)





#MyVictorinox 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger