Kolejna porcja słońca w słoiku!
I mnóstwo karotenu! :)
Morele uwielbiam, dynię dopiero poznaję,
ale ich połączenie to eksplozja smaku!
Spróbujcie sami! :)
Potrzebujemy (na 4 słoiki ok. 330 ml):
- 2 kg dojrzałych moreli
- 200 g dyni
- 1 laskę wanilii
- 500-750 g cukru
- sok z cytryny lub limonki (opcjonalnie)
- 1/2 szklanki wody
Krok po kroku:
- Morele dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż na pół i wyciągamy pestki. Przekładamy do garnka.
- Dynię obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Odstawiamy.
- Do moreli dosypujemy szklankę cukru i dolewamy wodę.
- Laskę wanilii kroimy wzdłuż na pół, tępą stroną noża wyciągamy ziarenka i przekładamy je do garnka. Resztę laski wanilii również przekładamy do garnka. Gotujemy całość aż morele się rozpadną (ok. 30 minut).
- Po tym czasie wyciągamy laskę wanilii i dodajemy resztę cukru i dynię. Gotujemy aż cukier się rozpuści, a dynia będzie miękka. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku sokiem z cytryny (ja dodałam sok z połowy limonki).
- Słoiki i nakrętki dokładnie wyparzamy wrzątkiem, osuszamy i przekładamy do nich gorący dżem. Wycieramy do sucha brzegi słoików i nakrętki, zakręcamy i odstawiamy słoiki do góry dnem. Przykrywamy ściereczką lub ręcznikiem i pozostawiamy je do całkowitego ostudzenia.
- Smacznego! :)
#MyVictorinox
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)