Sezon na przetwory trwa!
Jeśli lubicie ogórki, to warto przygotować sobie na zimę mały zapas :)
Ja w tym roku robię pierwszy raz ogórki z zamiarem dłuższego ich przechowywania
i sama jestem ciekawa na jak długo nam wystarczą :)
i sama jestem ciekawa na jak długo nam wystarczą :)
Potrzebujemy:
- 2 kg ogórków
- kawałek chrzanu
- główka czosnku
- gorczycę
- koper najlepiej z kwiatostanem
- sól kamienną
- wodę
Krok po kroku:
- Ogórki dokładnie myjemy, osuszamy.
- Słoiki parzymy wrzątkiem, dokładnie wycieramy nakrętki i odstawiamy.
- Zagotowujemy wodę z solą kamienną - na 1 litr wody dodajemy 1 łyżkę stołową soli. Mieszamy do rozpuszczenia soli.
- Na dno każdego słoika dajemy kwiat kopru, kilka ząbków czosnku (najmniej po 2 jeśli nie lubicie zbyt czosnkowego smaku) i łyżeczkę ziaren gorczycy. Ogórki układamy ściśle w słoikach - najpierw układamy je pionowo, z mniejszych ogórków możemy zrobić drugą warstwę w słoikach i ułożyć je poziomo.
- Ogórki zalewamy gorącą wodą z solą, dodajemy jeszcze na wierzch kopru i zakręcamy.
- Tak przygotowane ogórki odstawiamy na kilka dni. W tym czasie może się zdarzyć, że ze słoików wycieknie trochę zalewy - warto zabezpieczyć podłoże. W takim wypadku nie odkręcamy słoików, przechowujemy je dalej.
- Po kilku dniach, gdy woda w słoikach wyraźnie zmętnieje, a ogórki stracą żywo zielony kolor, można przenieść je w chłodniejsze miejsce.
- Ogórki są już gotowe do jedzenia! Smacznego! :)
Dobra rada:
- Po 3-4 dniach, gdy proces kiszenia rozpocznie się na dobre, można ogórki zapasteryzować, jeśli boicie się, że się zepsują (chociaż nie powinny!). Słoiki możemy ustawić w piekarniku rozgrzanym do 120 st. i trzymać je w nim przez 20-25 minut. Po czym czasie należy słoiki postawić na zakrętkach, przykryć ściereczką i zostawić je do wystudzenia. Po tym zabiegu proces kiszenia zostanie przerwany, a ogórki w słoików będą takie, jak po tych 3-4 dniach kiszenia.
Ogórki zaraz po zamknięciu słoików.
Ogórki po 3 dniach kiszenia - woda zmętniała, a ogórki straciły już ładny zielony kolor.
Wow, naprawdę świetnie się prezentują te ogórki :) Pycha!
OdpowiedzUsuń