piątek, 13 października 2017

Kapuśniak

Gdy byliśmy ostatnio w górach, z wielką chęcią wstąpiłam
do tamtejszego małego sklepiku,
aby zobaczyć i zaopatrzyć się w tamtejsze produkty.
Kupiliśmy między innymi biały ser ze Skoczowa i kapustę kiszoną z Milówki.
Z tej ostatniej - bo była przepyszna! - przygotowałam w domu kapuśniak,
zupę dla mnie idealną, treściwą, sycącą i przede wszystkim smaczną!
Z wielką chęcią ugotuję ją jeszcze nie raz!
Muszę tylko znaleźć dobrą kiszoną kapustę...



Potrzebujemy:

  • 1 kg dobrej kiszonej kapusty 
  • 1/2 kg wędzonych kości
  • 1/2 kg wędzonego boczku
  • ok. 10 kawałków suszonych grzybów
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 mała marchewka
  • 2 l wody
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • kminek
  • pieprz
  • sól (opcjonalnie)
Krok po kroku:
  1. Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na co najmniej godzinę. Odsączamy, kroimy w paski, wodę zachowujemy.
  2. Kości wędzone przekładamy do dużego garnka, w którym będzie gotowana zupa. Zalewamy wodą i zagotowujemy.
  3. Boczek kroimy w plasterki.
  4. Marchew myjemy, obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach.
  5. Kapustę odciskamy z nadmiaru soku (koniecznie go zachowując!) i kroimy na mniejsze kawałki.
  6. Do zagotowanych kości dodajemy boczek, grzyby, wodę z grzybów, kapustę, sok z kapusty i marchewkę, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu oraz pół łyżeczki kminku. Gotujemy ok. 30 minut.
  7. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie.
  8. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  9. Podajemy gorącą!
  10. Smacznego! Hej! :)



2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)