27 października

Serniczki pieczone z wiśniami

Kto nie lubi sernika, ręka w górę!
Nie widzę, aby ktoś ją podnosił! :)
No właśnie :) Serniki są pyszne,
a najlepsze jest to, że można je przygotować na wiele sposobów.
Tym razem mam dla Was serniczek pieczony w słoiku z pysznymi wiśniami.
Sernik jest bez dodatku mąki, z delikatną nutą wanilii.
Dodanie kwaskowych owoców dodaje tylko walorów smakowych całemu deserowi.
Jest pysznie! Polecam! :)


Potrzebujemy (na 4 porcje):
  • 500 g serka homogenizowanego (naturalny lub waniliowy)
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • 1/2 laski wanilii (opcjonalnie)
  • 1 słoik wiśni deserowych Rolnik
Krok po kroku:
  1. Rozgrzewamy piekarnik do 160°C.
  2. Serek przekładamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy przez około 3  minuty.
  3. Do masy dodajemy po jednym jajku i cały czas miksujemy.
  4. Na koniec dodajemy ekstrakt waniliowy i ziarenka z połowy laski wanilii  (opcjonalnie). Całość dokładnie miksujemy.
  5. Masę serową przekładamy do słoików, kokilek lub foremek do muffinek - maksymalnie do 3/4 ich wysokości.
  6. Pieczemy przez 25-30 minut.
  7. Studzimy i podajemy z wiśniami.
  8. Smacznego! :)
Dobre rady:
  • gdyby wierzch serniczków zaczął się przypiekać, połóżmy na foremkach folię aluminiową i róbmy w niej kilka dziurek.
  • serniczki będą dobrze smakowały zarówno na ciepło, jak i na zimno
  • przy podawaniu gorących serniczków, uważajcie, aby się nie poparzyć!
  • serniczki same w sobie są dość słodkie, idealnie komponują się z kwaśnymi owocami






4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger