Kto nie lubi sernika, ręka w górę!
Nie widzę, aby ktoś ją podnosił! :)
No właśnie :) Serniki są pyszne,
a najlepsze jest to, że można je przygotować na wiele sposobów.
Tym razem mam dla Was serniczek pieczony w słoiku z pysznymi wiśniami.
Sernik jest bez dodatku mąki, z delikatną nutą wanilii.
Dodanie kwaskowych owoców dodaje tylko walorów smakowych całemu deserowi.
Jest pysznie! Polecam! :)
Potrzebujemy (na 4 porcje):
- 500 g serka homogenizowanego (naturalny lub waniliowy)
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
- 1/2 laski wanilii (opcjonalnie)
- 1 słoik wiśni deserowych Rolnik
Krok po kroku:
- Rozgrzewamy piekarnik do 160°C.
- Serek przekładamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy przez około 3 minuty.
- Do masy dodajemy po jednym jajku i cały czas miksujemy.
- Na koniec dodajemy ekstrakt waniliowy i ziarenka z połowy laski wanilii (opcjonalnie). Całość dokładnie miksujemy.
- Masę serową przekładamy do słoików, kokilek lub foremek do muffinek - maksymalnie do 3/4 ich wysokości.
- Pieczemy przez 25-30 minut.
- Studzimy i podajemy z wiśniami.
- Smacznego! :)
Dobre rady:
- gdyby wierzch serniczków zaczął się przypiekać, połóżmy na foremkach folię aluminiową i róbmy w niej kilka dziurek.
- serniczki będą dobrze smakowały zarówno na ciepło, jak i na zimno
- przy podawaniu gorących serniczków, uważajcie, aby się nie poparzyć!
- serniczki same w sobie są dość słodkie, idealnie komponują się z kwaśnymi owocami
pychotka:)
OdpowiedzUsuńMniam, serniczki z wiśniami to jest powód dla którego żyję :P
OdpowiedzUsuńjaką pojemność mają te słoiczki?
OdpowiedzUsuńSłoiczki mają pojemność ok. 250 ml.
Usuń