29 października

Orientalny kurczak z warzywami

Jesień, to czas, kiedy szukamy rozgrzewających potraw.
Dlatego dzisiaj mam dla Was powiew Orientu :)
Pyszne danie z kurczakiem i warzywami
w mleczku kokosowym na pikantnie.
Całość jest pysznie kremowa i dobrze przyprawiona.
Zaopatrzcie się w składniki i zróbcie obiad,
inny niż zwykle :)
Ogromnym plusem tej potrawy jest fakt,
że przygotowuje się ją w mniej niż 30 minut! :)



Potrzebujemy:
  • 500 g piersi z kurczaka lub polędwiczek
  • 1 małą paprykę
  • 1 małą kapustę pak choi
  • 1 średniej wielkości cukinię
  • 1 cebulę
  • 3-4 ząbki czosnku
  • garść suszonych grzybów mun
  • 1 puszkę mleczka kokosowego (400 ml)
  • zioła tajskie
  • trawę cytrynową
  • sos sojowy
  • pieprz
  • płatki chilli
Krok po kroku:
  1. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Przyprawiamy posiekanym czosnkiem, sosem sojowym, ziołami tajskimi i płatkami chilli. Odstawiamy na 30 minut.
  2. Grzyby zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 15 minut, po czym kroimy w paseczki.
  3. Na oleju podsmażamy na rumiano kurczaka i odcedzamy go z tłuszczu. Przekładamy do miski.
  4. Cebulę, paprykę i cukinię kroimy w kostkę. Kapustę szatkujemy.
  5. W garnku na oleju smażymy cebulę, następnie dodajemy grzyby mun, paprykę, cukinię i kapustę.
  6. Całość podsmażamy aż warzywa będą miękkie.
  7. Dodajemy mleczko kokosowe i kurczaka, całość przyprawiamy sosem sojowym, pieprzem, ziołami tajskimi, trawą cytrynową i płatkami chilli. Zagotowujemy.
  8. Podajemy gorące z chińskim makaronem lub ryżem.
  9. Smacznego! :)
Dobre rady:
  • Gdyby sos był za rzadki, dodajemy 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej zmieszanej z 1/4 szklanki zimnej wody, całość zagotowujemy.
  • Danie można podać z sezamem (u mnie czarny) lub z posiekaną dymką lub szczypiorkiem.



3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger