Jesień, to czas, kiedy szukamy rozgrzewających potraw.
Dlatego dzisiaj mam dla Was powiew Orientu :)
Pyszne danie z kurczakiem i warzywami
w mleczku kokosowym na pikantnie.
w mleczku kokosowym na pikantnie.
Całość jest pysznie kremowa i dobrze przyprawiona.
Zaopatrzcie się w składniki i zróbcie obiad,
inny niż zwykle :)
Ogromnym plusem tej potrawy jest fakt,
że przygotowuje się ją w mniej niż 30 minut! :)
- 500 g piersi z kurczaka lub polędwiczek
- 1 małą paprykę
- 1 małą kapustę pak choi
- 1 średniej wielkości cukinię
- 1 cebulę
- 3-4 ząbki czosnku
- garść suszonych grzybów mun
- 1 puszkę mleczka kokosowego (400 ml)
- zioła tajskie
- trawę cytrynową
- sos sojowy
- pieprz
- płatki chilli
Krok po kroku:
- Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Przyprawiamy posiekanym czosnkiem, sosem sojowym, ziołami tajskimi i płatkami chilli. Odstawiamy na 30 minut.
- Grzyby zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 15 minut, po czym kroimy w paseczki.
- Na oleju podsmażamy na rumiano kurczaka i odcedzamy go z tłuszczu. Przekładamy do miski.
- Cebulę, paprykę i cukinię kroimy w kostkę. Kapustę szatkujemy.
- W garnku na oleju smażymy cebulę, następnie dodajemy grzyby mun, paprykę, cukinię i kapustę.
- Całość podsmażamy aż warzywa będą miękkie.
- Dodajemy mleczko kokosowe i kurczaka, całość przyprawiamy sosem sojowym, pieprzem, ziołami tajskimi, trawą cytrynową i płatkami chilli. Zagotowujemy.
- Podajemy gorące z chińskim makaronem lub ryżem.
- Smacznego! :)
Dobre rady:
wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńBo jest smakowite :)
UsuńPolecam spróbować! :)
Lubię orientalne smaki :)
OdpowiedzUsuń