24 października

Kotleciki z ciecierzycy

Mam dla Was dzisiaj pyszny pomysł na wykorzystanie ciecierzycy!
Zróbcie z niej... kotleciki! :)
Smaczna przekąska, ale i danie obiadowe, które za każdym razem możecie robić inaczej,
dodając ulubione dodatki, np. pieczarki czy oliwki.
To co, spróbujecie? :)


Potrzebujemy (wyszło mi 9 kotlecików):

  • 1 puszkę cieciorki konserwowej Rolnik
  • 1 torebkę kaszy jaglanej
  • 1 małą paprykę (u mnie czerwono-zielona)
  • 1 małą cebulę
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • natkę pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • curry
  • bułkę tartą do obtoczenia
  • tłuszcz do smażenia
Krok po kroku:
  1. Kaszę jaglaną płuczemy w woreczku pod bieżącą wodą i gotujemy ją ok. 15 minut (zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
  2. Ciecierzycę odsączamy z zalewy, blendujemy lub rozgniatamy widelcem na niezbyt gładką masę. Przekładamy do miski, dodajemy ugotowaną kaszę.
  3. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę lub siekamy. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę.
  4. Na patelni podsmażamy cebulę aż do zeszklenia, dodajemy czosnek i paprykę. Chwilę razem podsmażamy i dodajemy do kaszy i ciecierzycy.
  5. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i curry. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, jajko i dokładnie mieszamy całą masę.
  6. Wilgotnymi dłońmi formujemy kotleciki i obtaczamy je bułce tartej.
  7. Smażymy przez kilka minut z każdej strony, aż kotleciki się zarumienią.
  8. Podajemy z ulubionymi dodatkami i ewentualnie z sosem (u mnie domowy sos czosnkowy).
  9. Smacznego! :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger