Mam dla Was dzisiaj pyszny pomysł na wykorzystanie ciecierzycy!
Zróbcie z niej... kotleciki! :)
Smaczna przekąska, ale i danie obiadowe, które za każdym razem możecie robić inaczej,
dodając ulubione dodatki, np. pieczarki czy oliwki.
To co, spróbujecie? :)
Potrzebujemy (wyszło mi 9 kotlecików):
- 1 puszkę cieciorki konserwowej Rolnik
- 1 torebkę kaszy jaglanej
- 1 małą paprykę (u mnie czerwono-zielona)
- 1 małą cebulę
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- natkę pietruszki
- sól
- pieprz
- curry
- bułkę tartą do obtoczenia
- tłuszcz do smażenia
Krok po kroku:
- Kaszę jaglaną płuczemy w woreczku pod bieżącą wodą i gotujemy ją ok. 15 minut (zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
- Ciecierzycę odsączamy z zalewy, blendujemy lub rozgniatamy widelcem na niezbyt gładką masę. Przekładamy do miski, dodajemy ugotowaną kaszę.
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę lub siekamy. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę.
- Na patelni podsmażamy cebulę aż do zeszklenia, dodajemy czosnek i paprykę. Chwilę razem podsmażamy i dodajemy do kaszy i ciecierzycy.
- Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i curry. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, jajko i dokładnie mieszamy całą masę.
- Wilgotnymi dłońmi formujemy kotleciki i obtaczamy je bułce tartej.
- Smażymy przez kilka minut z każdej strony, aż kotleciki się zarumienią.
- Podajemy z ulubionymi dodatkami i ewentualnie z sosem (u mnie domowy sos czosnkowy).
- Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)