Za ten przepis zabierałam się dosyć długo,
ale w końcu postanowiłam go przetestować na własnym (i nie tylko) żołądku :)
Proponowane przeze mnie dzisiaj danie to pierożki z mięsem i przyprawami,
w których po ugotowaniu wytrąca się smaczny bulion.
Tradycyjne chinkali (pochodzące z Gruzji) je się rękoma, nadgryza się kawałek,
wypija bulion i zjada smakowitą resztę pierożka.
Cud, miód, malina! :)
Pierożki a'la chinkali - dlaczego "a'la"?
Bo w moich jest wieprzowina i wołowina, a nie baranina
oraz w moich nie ma świeżej kolendry, są tylko jej zmielone ziarna.
Całość jest tak pyszna, że z ogromną przyjemnością przygotuję je jeszcze nie raz!
Z ciastem też nie kombinowałam, przygotowałam takie, które
zawsze używam do pierogów
- skoro mamy coś sprawdzonego, to po co to zmieniać? ;)
Spróbujcie i koniecznie dajcie znać, jak smakowało! :)
Potrzebujemy (na 20 pierożków):
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki wrzątku
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
Farsz:
- 400 g mięsa mielonego
- 1/2 szklanki bulionu ( u mnie warzywno-mięsny)
- 1 duża cebula
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- sól
- pieprz
Krok po kroku:
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej i małym strumieniem wlewamy wrzątek. Chwilę mieszamy łyżką, a następnie ręką zagniatamy ciasto aż będzie elastyczne.
- Miskę przykrywamy gorącym talerzem i odkładamy na 15-20 minut.
- Mięso przekładamy do miski, a cebulę kroimy w drobną kostkę. Siekamy natkę pietruszki i dodajemy do mięsa. Przyprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i utartymi (np. w moździerzu) ziarnami kolendry. Na koniec dolewamy bulion i dokładnie mieszamy, aż mięso wchłonie cały płyn. Odstawiamy na 10-15 minut do lodówki.
- Ciasto wałkujemy na grubość 2-3 mm i wykrawamy koła o średnicy 10 cm (ja wykrawałam kubkiem:) ).
- Na każde koło nakładamy łyżeczkę farszu i sklejamy brzegi na zakładkę - na kształt sakiewki. Jak składam pierożki pokażę w filmiku poniżej.
- Gotowe pierogi gotujemy w osolonym wrzątku przez 5 minut od wypłynięcia.
- Pierożki podajemy posypane grubo zmielonym pieprzem, ja dodatkowo polałam je masełkiem.
- Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)