06 grudnia

Sernik z lemon curd na piernikowym spodzie

Piernik, sernik i cytrusy,
to dla mnie składniki kojarzące się z Bożym Narodzeniem.
Postanowiłam więc, wszystko, co kocham połączyć w jedną smakowitą postać.
Tak też powstał sernik z lemon curd na pierniczkowym spodzie! :)
Połączenie słodyczy i kwaśnego smaku komponuje się idealnie.
Może i na Waszym świątecznym stole stanie ten pyszny sernik?
Ja zachęcam z całego serca! :)

Potrzebujemy (tortownica 24 cm):
Spód:
  • 250 g pierników w glazurze
  • 50 g masła
Masa serowa:
  • 1 kg sera twarogowego (może być wiaderkowy)
  • 4 jajka
  • 75 g cukru pudru (lub więcej jeśli lubicie słodsze serniki)
  • 3 łyżki lemon curd
  • 40 g budyniu waniliowego (lub 40 g mąki ziemniaczanej)
  • 50 ml mleka
Dodatkowo:
Krok po kroku:
  1. Przygotowujemy lemon curd zgodnie z przepisem. Odstawiamy do przestudzenia.
  2. Pierniki mielimy na puder, masło rozpuszczamy i mieszamy z piernikami. Masą wykładamy dno tortownicy (wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia). Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  3. Wszystkie składniki na masę serową przekładamy do misy miksera i mieszamy razem dokładnie, ale krótko - tylko do połączenia składników.
  4. Masę wylewamy na spód pierniczkowy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175ºC i pieczemy przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160ºC i pieczemy 45 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik przez co najmniej godzinę. Następnie wyciągamy sernik, studzimy i wierzch smarujemy kremem lemon curd. Przechowujemy w lodówce.
  5. Smacznego! :)
Dobre rady:

  • Gdy nie będziemy za bardzo napowietrzać masy serowej unikniemy nadmiernego rośnięcia i nagłego opadnięcia sernika - wymieszajmy składniki tylko do ich połączenia
  • Gdy sernik pęka pod koniec pieczenia - nie martwcie się - znaczy to, że jest już prawie gotowy, a pęknięcie i tak schowamy pod warstwą pysznego lemon curdu :)
  • Po wystudzeniu sernik warto przenieść do lodówki, będzie jeszcze lepszy!
  • Jako spód można użyć również herbatników, ciastek maślanych lub ciasteczek korzennych - sernik będzie smakował równie dobrze :)








zBLOGowani.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger