Piernik, sernik i cytrusy,
to dla mnie składniki kojarzące się z Bożym Narodzeniem.
Postanowiłam więc, wszystko, co kocham połączyć w jedną smakowitą postać.
Tak też powstał sernik z lemon curd na pierniczkowym spodzie! :)
Połączenie słodyczy i kwaśnego smaku komponuje się idealnie.
Może i na Waszym świątecznym stole stanie ten pyszny sernik?
Ja zachęcam z całego serca! :)
Potrzebujemy (tortownica 24 cm):
Spód:
- 250 g pierników w glazurze
- 50 g masła
Masa serowa:
- 1 kg sera twarogowego (może być wiaderkowy)
- 4 jajka
- 75 g cukru pudru (lub więcej jeśli lubicie słodsze serniki)
- 3 łyżki lemon curd
- 40 g budyniu waniliowego (lub 40 g mąki ziemniaczanej)
- 50 ml mleka
Dodatkowo:
Krok po kroku:
- Przygotowujemy lemon curd zgodnie z przepisem. Odstawiamy do przestudzenia.
- Pierniki mielimy na puder, masło rozpuszczamy i mieszamy z piernikami. Masą wykładamy dno tortownicy (wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia). Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
- Wszystkie składniki na masę serową przekładamy do misy miksera i mieszamy razem dokładnie, ale krótko - tylko do połączenia składników.
- Masę wylewamy na spód pierniczkowy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175ºC i pieczemy przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160ºC i pieczemy 45 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik przez co najmniej godzinę. Następnie wyciągamy sernik, studzimy i wierzch smarujemy kremem lemon curd. Przechowujemy w lodówce.
- Smacznego! :)
- Gdy nie będziemy za bardzo napowietrzać masy serowej unikniemy nadmiernego rośnięcia i nagłego opadnięcia sernika - wymieszajmy składniki tylko do ich połączenia
- Gdy sernik pęka pod koniec pieczenia - nie martwcie się - znaczy to, że jest już prawie gotowy, a pęknięcie i tak schowamy pod warstwą pysznego lemon curdu :)
- Po wystudzeniu sernik warto przenieść do lodówki, będzie jeszcze lepszy!
- Jako spód można użyć również herbatników, ciastek maślanych lub ciasteczek korzennych - sernik będzie smakował równie dobrze :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)