Karpatka to jedno z naszych ulubionych ciast.
Jest łatwe w przygotowaniu, jest tanie,
no i baaardzo szybko znika z blachy :)
Polecam! :)
Ciasto:
- 1 szklankę mąki pszennej
- 1 szklankę wody
- 125 g masła
- 4 duże jajka
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- 3 szklanki mleka
- 2 żółtka
- 80 g mąki pszennej
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy lub ziarenka z połowy laski wanilii
- 150 g miękkiego masła
- Masło i wodę przekładamy do garnuszka i zagotowujemy. Do gotującej się masy przesypujemy przesianą mąkę pszennej i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką - ewentualne grudki rozbijamy łyżką. Odstawiamy do wystudzenia.
- Gdy masa już wystygnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy całość do uzyskania jednolitej masy, na koniec dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy.
- Ciasto dzielimy na dwie równe części i połowę ciasta wykładamy na blachę wyłożoną apierem do pieczenia. Pieczemy w 210ºC przez 25 minut, następnie przez 10 minut w 150ºC. Drugą część ciasta pieczemy tak samo, jak pierwszą. Ciasto studzimy.
- Dwie szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym lub ziarenkami wanilii. Mąki przesiewamy i mieszamy z żółtkami w pozostałej szklance mleka, tak żeby nie powstały grudki. Mączną mieszankę przelewmy do gotującego się mleka z cukrem i dokładnie mieszamy do powstania gęstego budyniu. Odstawiamy do ostudzenia.
- Miękkie masło miksujemy na puszystą masę i po łyżce dodajemy wystudzony budyń.
- Masą przekładamy dwa blaty ciasta. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
- Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)