31 grudnia

Karpatka

Karpatka to jedno z naszych ulubionych ciast.
Jest łatwe w przygotowaniu, jest tanie,
no i baaardzo szybko znika z blachy :)
Polecam! :)


Potrzebujemy (blacha 25 x 36 cm):
Ciasto: 
  • 1 szklankę mąki pszennej
  • 1 szklankę wody
  • 125 g masła
  • 4 duże jajka
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
Krem: 
  • 3 szklanki mleka
  • 2 żółtka
  • 80 g mąki pszennej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy lub ziarenka z połowy laski wanilii
  • 150 g miękkiego masła
Krok po kroku:
  1. Masło i wodę przekładamy do garnuszka i zagotowujemy. Do gotującej się masy przesypujemy przesianą mąkę pszennej i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką - ewentualne grudki rozbijamy łyżką. Odstawiamy do wystudzenia.
  2. Gdy masa już wystygnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy całość do uzyskania jednolitej masy, na koniec dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy.
  3. Ciasto dzielimy na dwie równe części i połowę ciasta wykładamy na blachę wyłożoną apierem do pieczenia. Pieczemy w 210ºC przez 25 minut, następnie przez 10 minut w 150ºC. Drugą część ciasta pieczemy tak samo, jak pierwszą. Ciasto studzimy.
  4. Dwie szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym lub ziarenkami wanilii. Mąki przesiewamy i mieszamy z żółtkami w pozostałej szklance mleka, tak żeby nie powstały grudki. Mączną mieszankę przelewmy do gotującego się mleka z cukrem i dokładnie mieszamy do powstania gęstego budyniu. Odstawiamy do ostudzenia.
  5. Miękkie masło miksujemy na puszystą masę i po łyżce dodajemy wystudzony budyń. 
  6. Masą przekładamy dwa blaty ciasta. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
  7. Smacznego! :) 



  8.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger