04 grudnia

Lemon curd (TM)

Lemon curd, czyli cytrynowy krem, wyjątkowo pyszny - słodko-kwaśny,
idealny jeśli lubicie takie smaki! :)
Nadaje się do przełożenia ciast i ciasteczek, smarowania naleśników, wafli,
można go użyć jako polewę lub... wyjadać łyżeczką prosto ze słoiczka :)
Dla mnie lemon curd jest wspaniały! :)
Dołączysz się do 'ochów' i 'achów'? :)



Potrzebujemy (otrzymamy ok. 350 ml kremu):
  • 3 cytryny
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 150 g cukru
  • 50 g masła
Krok po kroku:
  1. Cytryny parzymy wrzątkiem, szorujemy, dokładnie wycieramy i ścieramy z nich żółtą skórkę, a następnie wyciskamy dokładnie sok.
  2. W niedużym garnku roztrzepujemy jajka i żółtka z cukrem oraz skórką cytrynową. Garnuszek ustawiamy na mniejszym garnuszku wypełnionym gorącą wodą (gotujemy na parze) i cały czas mieszamy, żeby nie powstały grudki.
  3. Dodajemy sok z cytryny i masło i mieszamy do zgęstnienia i zagotowania.
  4. Gotowy krem przekładamy do wyparzonych słoiczków i przechowujemy w lodówce (do 2 tygodni).
  5. Smacznego! :)
Krok po kroku - przepis na Thermomix/Monsieur Cuisine:
  1. Cytryny parzymy wrzątkiem, szorujemy, dokładnie wycieramy i ścieramy z nich żółtą skórkę, a następnie wyciskamy dokładnie sok.
  2. Cukier i skórkę cytrynową przekładamy do naczynia miksującego, miksujemy 30 sek/obr. 10.
  3. Dodajemy jajka, żółtka i sok z cytryny, gotujemy 10 min/100°C/obr.2.
  4. Po tym czasie dodajemy masło i gotujemy 2 min/100°C/obr.2.
  5. Gotowy krem przekładamy do wyparzonych słoiczków i przechowujemy w lodówce (do 2 tygodni).
  6. Smacznego! :)




    zBLOGowani.pl

    2 komentarze:

    1. pyszna klasyka :) mniaaam!

      OdpowiedzUsuń
    2. To prawda :) Ja niestety dopiero odkryłam tę klasykę, ale już z niej nie zrezygnuję! :)

      OdpowiedzUsuń

    Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

    Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger