Lemon curd, czyli cytrynowy krem, wyjątkowo pyszny - słodko-kwaśny,
idealny jeśli lubicie takie smaki! :)
Nadaje się do przełożenia ciast i ciasteczek, smarowania naleśników, wafli,
można go użyć jako polewę lub... wyjadać łyżeczką prosto ze słoiczka :)
Dla mnie lemon curd jest wspaniały! :)
Dołączysz się do 'ochów' i 'achów'? :)
Potrzebujemy (otrzymamy ok. 350 ml kremu):
- 3 cytryny
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 150 g cukru
- 50 g masła
Krok po kroku:
- Cytryny parzymy wrzątkiem, szorujemy, dokładnie wycieramy i ścieramy z nich żółtą skórkę, a następnie wyciskamy dokładnie sok.
- W niedużym garnku roztrzepujemy jajka i żółtka z cukrem oraz skórką cytrynową. Garnuszek ustawiamy na mniejszym garnuszku wypełnionym gorącą wodą (gotujemy na parze) i cały czas mieszamy, żeby nie powstały grudki.
- Dodajemy sok z cytryny i masło i mieszamy do zgęstnienia i zagotowania.
- Gotowy krem przekładamy do wyparzonych słoiczków i przechowujemy w lodówce (do 2 tygodni).
- Smacznego! :)
Krok po kroku - przepis na Thermomix/Monsieur Cuisine:
- Cytryny parzymy wrzątkiem, szorujemy, dokładnie wycieramy i ścieramy z nich żółtą skórkę, a następnie wyciskamy dokładnie sok.
- Cukier i skórkę cytrynową przekładamy do naczynia miksującego, miksujemy 30 sek/obr. 10.
- Dodajemy jajka, żółtka i sok z cytryny, gotujemy 10 min/100°C/obr.2.
- Po tym czasie dodajemy masło i gotujemy 2 min/100°C/obr.2.
- Gotowy krem przekładamy do wyparzonych słoiczków i przechowujemy w lodówce (do 2 tygodni).
- Smacznego! :)
pyszna klasyka :) mniaaam!
OdpowiedzUsuńTo prawda :) Ja niestety dopiero odkryłam tę klasykę, ale już z niej nie zrezygnuję! :)
OdpowiedzUsuń