27 listopada

Keks na oleju

Keks niezmiennie kojarzy mi się ze Świętami Bożego Narodzenia,
ale jest to tak smaczne i "bogate" ciasto, że sprawdzi się idealnie na każdą okazję.
Przed Wami przepis na keks na oleju - niby zdrowsza wersja ;)
Jeśli jednak ktoś z Was chciałby zrobić keks na maśle,
proponuję z całego serca przepis na Keks Świąteczny dostępny tutaj 
Wszystkiego dobrego! :)


Potrzebujemy (przepis na małą keksówkę):
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklankę cukru
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 g bakalii (owoce kandyzowane, orzechy, rodzynki - co lubicie)
Krok po kroku:
  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC.
  2. Jajka ubijamy na wysokich obrotach z cukrem, do momentu, aż cukier zupełnie się rozetrze, a masa będzie pulchna i jasna.
  3. Dodajemy olej i na mniejszych obrotach dokładnie miksujemy.
  4. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy i partiami dodajemy do masy jajecznej (zostawiamy ok. 1/2 szklanki mąki do obtoczenia bakalii). Miksujemy.
  5. Resztę mąki dodajemy do bakalii i dokładnie razem mieszamy, tak, aby wszystkie bakalie były dokładnie obtoczone w mące.
  6. Do powstałego ciasta dodajemy bakalie i mieszamy łyżką lub szpatułką.
  7. Keksówkę smarujemy masłem lub olejem i obsypujemy bułką tartą.
  8. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy przez 45-50 minut (do suchego patyczka).
  9. Studzimy i dekorujemy wierzch lukrem, polewą czekoladową lub cukrem pudrem.
  10. Smacznego! :)








zBLOGowani.pl

1 komentarz:

  1. Zachęcamy aby dodać przepis do najnowszej akcji konkursowej ZAPACH ŚWIĄT na zBLOGowani.pl http://zblogowani.pl/akcja/zapach-swiat

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger