Keks niezmiennie kojarzy mi się ze Świętami Bożego Narodzenia,
ale jest to tak smaczne i "bogate" ciasto, że sprawdzi się idealnie na każdą okazję.
Przed Wami przepis na keks na oleju - niby zdrowsza wersja ;)
Jeśli jednak ktoś z Was chciałby zrobić keks na maśle,
proponuję z całego serca przepis na Keks Świąteczny dostępny tutaj
Wszystkiego dobrego! :)
Potrzebujemy (przepis na małą keksówkę):
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklankę cukru
- 4 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 400 g bakalii (owoce kandyzowane, orzechy, rodzynki - co lubicie)
Krok po kroku:
- Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC.
- Jajka ubijamy na wysokich obrotach z cukrem, do momentu, aż cukier zupełnie się rozetrze, a masa będzie pulchna i jasna.
- Dodajemy olej i na mniejszych obrotach dokładnie miksujemy.
- Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy i partiami dodajemy do masy jajecznej (zostawiamy ok. 1/2 szklanki mąki do obtoczenia bakalii). Miksujemy.
- Resztę mąki dodajemy do bakalii i dokładnie razem mieszamy, tak, aby wszystkie bakalie były dokładnie obtoczone w mące.
- Do powstałego ciasta dodajemy bakalie i mieszamy łyżką lub szpatułką.
- Keksówkę smarujemy masłem lub olejem i obsypujemy bułką tartą.
- Ciasto przekładamy do formy i pieczemy przez 45-50 minut (do suchego patyczka).
- Studzimy i dekorujemy wierzch lukrem, polewą czekoladową lub cukrem pudrem.
- Smacznego! :)
Zachęcamy aby dodać przepis do najnowszej akcji konkursowej ZAPACH ŚWIĄT na zBLOGowani.pl http://zblogowani.pl/akcja/zapach-swiat
OdpowiedzUsuń