19 grudnia

Polędwiczka wieprzowa z pieczarkami w cieście francuskim

Otulona przyprawami polędwiczka wieprzowa zapiekana z pieczarkami 
i zamknięta w chrupiącym cieście francuskim.
Przepis jest bardzo łatwy i dość szybki, produkty ogólnodostępne...
to może uda mi się podrzucić Wam pomysł na świąteczny obiad? :)

Potrzebujemy (porcja na 2-3 osoby):
  • 1 dużą polędwiczkę wieprzową
  • 3/4 płata ciasta francuskiego
  • 500 g pieczarek
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • ostra mielona papryka
  • tymianek
  • 2 łyżki masła
  • olej
  • 1 jajko do posmarowania ciasta

Krok po kroku:
  1. Polędwiczkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i obsypujemy solą, pieprzem, papryką i tymiankiem, przekładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  2. Cebulę i pieczarki obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy razem na maśle. Przyprawiamy solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Odstawiamy do wystudzenia.
  3. Piekarnik rozgrzewamy do 200ºC.
  4. Polędwiczkę podsmażamy dokładnie na patelni z rozgrzanym olejem - po maksymalnie 2 minuty z każdej strony.
  5. Ciasto francuskie rozwijamy na blacie, układamy na nim pieczarki, tak żeby zostawić 2 cm puste marginesy z brzegu ciasta i na wierzch układamy podsmażoną polędwiczkę.
  6. Całość zawijamy tak, żeby wyszła nam rolada i wszystkie końce ciasta były dokładnie zlepione. Gotową roladę smarujemy rozbełtanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika na 25 minut. Po upieczeniu wyciągamy pieczeń z piekarnika i przekładamy na blat na kilka minut, aby mięso odpoczęło.
  7. Kroimy w plastry i podajemy z ulubionymi dodatkami np. puree ziemniaczanym.
  8. Smacznego! :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger