Otulona przyprawami polędwiczka wieprzowa zapiekana z pieczarkami
i zamknięta w chrupiącym cieście francuskim.
Przepis jest bardzo łatwy i dość szybki, produkty ogólnodostępne...
to może uda mi się podrzucić Wam pomysł na świąteczny obiad? :)
Potrzebujemy (porcja na 2-3 osoby):
- 1 dużą polędwiczkę wieprzową
- 3/4 płata ciasta francuskiego
- 500 g pieczarek
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- ostra mielona papryka
- tymianek
- 2 łyżki masła
- olej
- 1 jajko do posmarowania ciasta
Krok po kroku:
- Polędwiczkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i obsypujemy solą, pieprzem, papryką i tymiankiem, przekładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
- Cebulę i pieczarki obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy razem na maśle. Przyprawiamy solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Odstawiamy do wystudzenia.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200ºC.
- Polędwiczkę podsmażamy dokładnie na patelni z rozgrzanym olejem - po maksymalnie 2 minuty z każdej strony.
- Ciasto francuskie rozwijamy na blacie, układamy na nim pieczarki, tak żeby zostawić 2 cm puste marginesy z brzegu ciasta i na wierzch układamy podsmażoną polędwiczkę.
- Całość zawijamy tak, żeby wyszła nam rolada i wszystkie końce ciasta były dokładnie zlepione. Gotową roladę smarujemy rozbełtanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika na 25 minut. Po upieczeniu wyciągamy pieczeń z piekarnika i przekładamy na blat na kilka minut, aby mięso odpoczęło.
- Kroimy w plastry i podajemy z ulubionymi dodatkami np. puree ziemniaczanym.
- Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)