piątek, 12 stycznia 2018

Pieczeń rzymska z jajkiem

Pieczeń rzymska to inny, zdrowszy sposób na podanie kotletów mielonych.
Pieczeń jest pieczona, nie smażona i idealnie pasuje jako obiad,
czy na zimno do kanapek.
Świetnie komponuje się z różnymi sosami
- grzybowym, pieczeniowym, koperkowym...
Możliwości jest bez liku! :)


Potrzebujemy (na małą keksówkę):
  • 500 g mięsa mielonego
  • białą część pora (można zastąpić 1 cebulą)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 - 1 łyżeczki soli (ja daję mniej)
  • 1 łyżeczkę pieprzu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 surowe jajko
Dodatkowo:
  • 3 ugotowane jajka na twardo
  • masło do podsmażenia pora i do wysmarowania foremki
  • bułka tarta do wysypania foremki
Krok po kroku:
  1. Ugotowane jajka na twardo studzimy, obieramy i odkładamy.
  2. Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC.
  3. Białą część pora kroimy w półtalarki i podsmażamy na maśle, aż por zmięknie.
  4. Natkę pietruszki i czosnek siekamy.
  5. Mięso, przyprawy, surowe jajko, por, czosnek i natkę dokładnie wyrabiamy (ja wyrabiam ręką).
  6. Jeśli jest taka potrzeba, dodatkowo doprawiamy.
  7. Małą keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy tartą bułką.
  8. Do foremki wykładamy 1/3 masy mięsnej i rozprowadzamy równomiernie po dnie.
  9. Układamy ugotowane jajka w jednej linii i wykładamy resztę masy mięsnej, tak, aby zakryła dokładnie jajka.
  10. Pieczeń wstawiamy do piekarnika na 60 minut.
  11. Podajemy z ulubionymi dodatkami i sosem lub na zimno (ukrojone plastry pięknie będą się prezentowały na paterze podczas każdej domowej uroczystości :)).
  12. Smacznego! :)



0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)