Pieczeń rzymska to inny, zdrowszy sposób na podanie kotletów mielonych.
Pieczeń jest pieczona, nie smażona i idealnie pasuje jako obiad,
czy na zimno do kanapek.
Świetnie komponuje się z różnymi sosami
- grzybowym, pieczeniowym, koperkowym...
Możliwości jest bez liku! :)
Potrzebujemy (na małą keksówkę):
- 500 g mięsa mielonego
- białą część pora (można zastąpić 1 cebulą)
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 - 1 łyżeczki soli (ja daję mniej)
- 1 łyżeczkę pieprzu
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 surowe jajko
Dodatkowo:
- 3 ugotowane jajka na twardo
- masło do podsmażenia pora i do wysmarowania foremki
- bułka tarta do wysypania foremki
Krok po kroku:
- Ugotowane jajka na twardo studzimy, obieramy i odkładamy.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC.
- Białą część pora kroimy w półtalarki i podsmażamy na maśle, aż por zmięknie.
- Natkę pietruszki i czosnek siekamy.
- Mięso, przyprawy, surowe jajko, por, czosnek i natkę dokładnie wyrabiamy (ja wyrabiam ręką).
- Jeśli jest taka potrzeba, dodatkowo doprawiamy.
- Małą keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy tartą bułką.
- Do foremki wykładamy 1/3 masy mięsnej i rozprowadzamy równomiernie po dnie.
- Układamy ugotowane jajka w jednej linii i wykładamy resztę masy mięsnej, tak, aby zakryła dokładnie jajka.
- Pieczeń wstawiamy do piekarnika na 60 minut.
- Podajemy z ulubionymi dodatkami i sosem lub na zimno (ukrojone plastry pięknie będą się prezentowały na paterze podczas każdej domowej uroczystości :)).
- Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)