Uwielbiam rolady za ich prostotę i lekkość
oraz za to, że bezkarnie można zjeść kolejny kawałek ;)
Moja dzisiejsza propozycja nie jest za słodka,
jeśli więc lubicie słodkie wypieki, dodajcie więcej cukru i dosłodźcie krem.
Może wykorzystacie mój przepis na zbliżające się Walentynki? :)
Potrzebujemy:
Biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki kakao
- 6 łyżek cukru (dodajcie więcej jeśli lubicie)
- 80 ml wody
- 45 ml oleju
Krem:
- 350 ml śmietany 30-36%
- 1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki
- cukier puder (dla słodszego kremu - ja go nie dodałam)
Krok po kroku:
- Piekarnik rozgrzewamy do 170⁰C.
- Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy 3 łyżki cukru.
- Żółtka ubijamy z resztą cukru na puszystą masę, na przemian dodajemy wodę, olej i przesianą mąkę oraz kakao, aż do wyczerpania składników.
- Masę łączymy z ubitymi białkami za pomocą szpatułki - delikatnie, aby piana nie opadła.
- Ciasto wylewamy na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i pieczmy przez 20-25 minut.
- Wyciągamy blachę z piekarnika, biszkopt przekładamy razem z papierem na czystą ściereczkę, usuwamy papier i za pomocą ściereczki zwijamy biszkopt w roladę i zostawiamy go do całkowitego ostudzenia.
- Krem: śmietankę ubijamy na sztywną masę, na koniec dodajemy dżem i mieszamy całość do połączenia. Opcjonalnie możemy dodać 2-3 łyżki cukru pudru i dokładnie wymieszać.
- Ciasto rozwijamy, smarujemy kremem pozostawiając nieposmarowany margines z każdej strony biszkoptu. Całość zwijamy i schładzamy w lodówce.
- Smacznego! :)
Wygląda cudnie!
OdpowiedzUsuńTeż wolę takie mniej słodkie ciasta :)
Cudnie też smakowała :)
OdpowiedzUsuń