27 stycznia

Rolada z kremem porzeczkowym

Uwielbiam rolady za ich prostotę i lekkość
oraz za to, że bezkarnie można zjeść kolejny kawałek ;)
Moja dzisiejsza propozycja nie jest za słodka,
jeśli więc lubicie słodkie wypieki, dodajcie więcej cukru i dosłodźcie krem.
Może wykorzystacie mój przepis na zbliżające się Walentynki? :)



Potrzebujemy:
Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki kakao
  • 6 łyżek cukru (dodajcie więcej jeśli lubicie)
  • 80 ml wody
  • 45 ml oleju
Krem:
  • 350 ml śmietany 30-36%
  • 1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki
  • cukier puder (dla słodszego kremu - ja go nie dodałam)
Krok po kroku:
  1. Piekarnik rozgrzewamy do 170⁰C.
  2. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy 3 łyżki cukru.
  3. Żółtka ubijamy z resztą cukru na puszystą masę, na przemian dodajemy wodę, olej i przesianą mąkę oraz kakao, aż do wyczerpania składników.
  4. Masę łączymy z ubitymi białkami za pomocą szpatułki - delikatnie, aby piana nie opadła.
  5. Ciasto wylewamy na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i pieczmy przez 20-25 minut.
  6. Wyciągamy blachę z piekarnika, biszkopt przekładamy razem z papierem na czystą ściereczkę, usuwamy papier i za pomocą ściereczki zwijamy biszkopt w roladę i zostawiamy go do całkowitego ostudzenia.
  7. Krem: śmietankę ubijamy na sztywną masę, na koniec dodajemy dżem i mieszamy całość do połączenia. Opcjonalnie możemy dodać 2-3 łyżki cukru pudru i dokładnie wymieszać.
  8. Ciasto rozwijamy, smarujemy kremem pozostawiając nieposmarowany margines z każdej strony biszkoptu. Całość zwijamy i schładzamy w lodówce.
  9. Smacznego! :)




2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger