Gotowe kostki rosołowe, dostępne w każdym sklepie
są sporym ułatwieniem w codziennym gotowaniu.
Nie ma się co łudzić, że zawierają same zdrowe i naturalne składniki.
Dlatego dzisiaj proponuję bulionetkę warzywną,
są sporym ułatwieniem w codziennym gotowaniu.
Nie ma się co łudzić, że zawierają same zdrowe i naturalne składniki.
Dlatego dzisiaj proponuję bulionetkę warzywną,
którą bez problemu przygotujemy sami w domu,
a dzięki niej wzbogacimy smak naszych zup i sosów.
a dzięki niej wzbogacimy smak naszych zup i sosów.
Bulionetki wychodzi całkiem sporo
- przechowujemy ją w lodówce (spokojnie wytrzyma pół roku) lub mrozimy.
- przechowujemy ją w lodówce (spokojnie wytrzyma pół roku) lub mrozimy.
Potrzebujemy (na 4 słoiczki o pojemności ok. 250 ml):
- duży pęczek włoszczyzny
- 2 gałązki selera naciowego
- 2 pomidory
- 1/2 małej cukinii
- 5 suszonych grzybów (można również dodać 10 świeżych pieczarek)
- 2 cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- 30 ml wody lub białego wina
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 100 g soli
Krok po kroku (przepis tradycyjny):
- Warzywa myjemy i obieramy. Pomidory obieramy ze skórki. Przekładamy do malaksera lub ścieramy na tarce. Natkę drobno siekamy. Przekładamy do garnka lub na patelnię, mieszamy z solą, wodą (lub winem, jeśli ktoś woli) i oliwą.
- Dusimy całość ok. 40 minut, często mieszając.
- Gotową mieszankę przekładamy do wyparzonych słoików i odstawiamy je do góry dnem do ostudzenia. Przechowujemy w lodówce do pół roku (sól jest świetnym konserwantem :))
- Smacznych zup, sosów i dań! :)
Krok po kroku (przepis na Thermomix / Monsieur Cousine):
- Warzywa myjemy i obieramy ze skórki. Marchew, seler (korzeń), pietruszkę, seler naciowy, cebulę i cukinię kroimy na niewielkie kawałki. Razem z czosnkiem, grzybami, natką i obranymi ze skórki pomidorami przekładamy do naczynia miksującego i rozdrabiamy 20 sek/obr.7.
- Dolewamy wodę (lub wino) i oliwę, dodajemy sól i gotujemy całość 30 minut/Varoma/SF/obr. 2. Na pokrywie stawiamy koszyczek.
- Całość możemy zmiksować na gęstą pastę lub zostawić kawałeczki warzyw.
- Gotową mieszankę przekładamy do wyparzonych słoików i odstawiamy je do góry dnem do ostudzenia. Przechowujemy w lodówce do pół roku (sól jest świetnym konserwantem :)).
- Smacznych zup, sosów i dań! :)
Dobre rady:
- 1 łyżka stołowa wystarczy na 1 l bulionu.
- Pamiętaj, aby do wyciągania porcji bulionetki używać zawsze czystej łyżeczki.
- Bulionetkę można bez obaw zamrozić - świetnie sprawdzą się tutaj foremki do lodu - od razu mamy gotową porcję :) Pamiętaj, że masa w zamrażalce nie będzie całkowicie stężała.
- Jest to również świetny pomysł na prezencik od serca :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)