Niektórzy z nas nie wyobrażają sobie Wielkanocy bez białego barszczu.
Dla wszystkich tych, którzy jeszcze zastanawiają się jaką zupę podać,
spieszę z przepisem na zakwas do barszczu białego.
Gwarantuję, że zupa na zakwasie własnej roboty będzie niezapomniana,
a i pewnie da Wam trochę satysfakcji, bo to nie trudne,
ale fajne zrobić coś samemu :)
ale fajne zrobić coś samemu :)
Potrzebujemy:
- 5 łyżek mąki pszennej razowej
- 600 ml przegotowanej wody
- 4-5 ząbków
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- 1 spora łyżka majeranku
Dodatkowo:
- litrowy słoik
- gazę
- gumkę
Krok po kroku:
- Ząbki czosnku kroimy wzdłuż na pół lub na trzy części.
- Do słoika wsypujemy mąkę, zalewamy wodą, dodajemy czosnek.
- Całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i majeranek. Ponownie mieszamy.
- Słoik przykrywamy gazą i zabezpieczamy gumką. Zostawiamy w ciepłym miejscu na kilka dni.
- Zakwas mieszamy codziennie drewnianą łyżką. Po kilku dniach jest gotowy (ma wtedy lekko kwaśny smak).
- Gotowy zakwas przelewamy do butelek i przechowujemy w lodówce.
- Smacznego barszczu! :)
Dobre rady:
- Aby przyśpieszyć fermentację możemy do naszej mieszanki dodać gotowego zakwasu chlebowego lub np. soku z kiszonych ogórków lub kapusty.
- Zakwas na żurek robimy podobnie - tylko zamiast mąki pszennej razowej używamy mąki żytniej razowej i nie dodajemy majeranku :)
Espumisan Max to wyrób medyczny CE
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)