24 marca

Zakwas na barszcz biały

Niektórzy z nas nie wyobrażają sobie Wielkanocy bez białego barszczu.
Dla wszystkich tych, którzy jeszcze zastanawiają się jaką zupę podać,
spieszę z przepisem na zakwas do barszczu białego.
Gwarantuję, że zupa na zakwasie własnej roboty będzie niezapomniana,
a i pewnie da Wam trochę satysfakcji, bo to nie trudne,
ale fajne zrobić coś samemu :)


Potrzebujemy:

  • 5 łyżek mąki pszennej razowej
  • 600 ml przegotowanej wody
  • 4-5 ząbków
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 1 spora łyżka majeranku
Dodatkowo:
  • litrowy słoik
  • gazę
  • gumkę
Krok po kroku:
  1. Ząbki czosnku kroimy wzdłuż na pół lub na trzy części.
  2. Do słoika wsypujemy mąkę, zalewamy wodą, dodajemy czosnek.
  3. Całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i majeranek. Ponownie mieszamy.
  4. Słoik przykrywamy gazą i zabezpieczamy gumką. Zostawiamy w ciepłym miejscu na kilka dni.
  5. Zakwas mieszamy codziennie drewnianą łyżką. Po kilku dniach jest gotowy (ma wtedy lekko kwaśny smak).
  6. Gotowy zakwas przelewamy do butelek i przechowujemy w lodówce.
  7. Smacznego barszczu! :)
Dobre rady:
  • Aby przyśpieszyć fermentację możemy do naszej mieszanki dodać gotowego zakwasu chlebowego lub np. soku z kiszonych ogórków lub kapusty.
  • Zakwas na żurek robimy podobnie - tylko zamiast mąki pszennej razowej używamy mąki żytniej razowej i nie dodajemy majeranku :)



Espumisan Max to wyrób medyczny CE

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger