06 kwietnia

Barszcz biały na zakwasie

Barszcz biały to jedna z dwóch tradycyjnych zup,
która kojarzy się z Wielkanocą w Polsce.
W moim rodzinnym domu nie jedliśmy barszczu białego w Święta,
dlatego postanowiłam w tym roku urozmaicić nieco świąteczne menu
i przygotować barszcz na domowych zakwasie.
Zupa jest pyszna, esencjonalna, sycąca i... świąteczna :)
Do polecenia nie tylko na Wielkanoc!


Potrzebujemy:
  • ok. 1 l zakwasu
  • 300g kości wędzonych
  • 500 g boczku wędzonego
  • włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, por)
  • garść grzybów suszonych
  • 3 l wody
  • 2 liście laurowe
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • pieprz ziarnisty i mielony
  • majeranek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki chrzanu (lub więcej)
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
Dodatkowo:
  • jajka ugotowane na twardo
  • biała kiełbasa
Krok po kroku:
  1. Kości i boczek przekładamy do garnka, zalewamy wodą, przykrywamy i gotujemy 30-40 minut.
  2. Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Kroimy je na mniejsze kawałki. Wodę zachowujemy.
  3. Włoszczyznę obieramy, myjemy i dodajemy do mięsa. Dodajemy również grzyby wraz z wodą z ich moczenia, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty. Gotujemy razem do miękkości warzyw.
  4. Dodajemy chrzan i rozgniecione ząbki czosnku. Wyciągamy warzywa i mięso.
  5. Do wywaru dolewamy zakwas cały czas mieszając. Doprawiamy do smaku pieprzem, (ewentualnie) solą i majerankiem.
  6. Do śmietany dodajemy chochlę zupy, mieszamy i dolewamy do zupy - mieszamy, aby nie powstały grudki.
  7. Boczek i ewentualnie białą kiełbasę kroimy na plasterki i dodajemy do zupy.
  8. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.
  9. Smacznego! :)
Dobre rady:
  • ja nie soliłam dodatkowo zupy - boczek był wystarczająco słony :)
  • dodałam również więcej chrzanu, aby smak był bardziej wyrazisty
  • białą kiełbasę można gotować razem z barszczem, należy ją dodać wraz z warzywami
  • zupa powinna być kwaśna - taki jej urok :)
  • zupę przed dodaniem zakwasu można przecedzić, aby pozbyć się przypraw - ja jednak tego nie robię



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger