Barszcz biały to jedna z dwóch tradycyjnych zup,
która kojarzy się z Wielkanocą w Polsce.
która kojarzy się z Wielkanocą w Polsce.
W moim rodzinnym domu nie jedliśmy barszczu białego w Święta,
dlatego postanowiłam w tym roku urozmaicić nieco świąteczne menu
i przygotować barszcz na domowych zakwasie.
Zupa jest pyszna, esencjonalna, sycąca i... świąteczna :)
Do polecenia nie tylko na Wielkanoc!
Potrzebujemy:
- ok. 1 l zakwasu
- 300g kości wędzonych
- 500 g boczku wędzonego
- włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, por)
- garść grzybów suszonych
- 3 l wody
- 2 liście laurowe
- 5-6 ziaren ziela angielskiego
- pieprz ziarnisty i mielony
- majeranek
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki chrzanu (lub więcej)
- 1/2 szklanki śmietany 18%
Dodatkowo:
- jajka ugotowane na twardo
- biała kiełbasa
Krok po kroku:
- Kości i boczek przekładamy do garnka, zalewamy wodą, przykrywamy i gotujemy 30-40 minut.
- Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Kroimy je na mniejsze kawałki. Wodę zachowujemy.
- Włoszczyznę obieramy, myjemy i dodajemy do mięsa. Dodajemy również grzyby wraz z wodą z ich moczenia, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty. Gotujemy razem do miękkości warzyw.
- Dodajemy chrzan i rozgniecione ząbki czosnku. Wyciągamy warzywa i mięso.
- Do wywaru dolewamy zakwas cały czas mieszając. Doprawiamy do smaku pieprzem, (ewentualnie) solą i majerankiem.
- Do śmietany dodajemy chochlę zupy, mieszamy i dolewamy do zupy - mieszamy, aby nie powstały grudki.
- Boczek i ewentualnie białą kiełbasę kroimy na plasterki i dodajemy do zupy.
- Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.
- Smacznego! :)
Dobre rady:
- ja nie soliłam dodatkowo zupy - boczek był wystarczająco słony :)
- dodałam również więcej chrzanu, aby smak był bardziej wyrazisty
- białą kiełbasę można gotować razem z barszczem, należy ją dodać wraz z warzywami
- zupa powinna być kwaśna - taki jej urok :)
- zupę przed dodaniem zakwasu można przecedzić, aby pozbyć się przypraw - ja jednak tego nie robię
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)