03 kwietnia

Mazurek malinowy z białą czekoladą

W tym roku po raz pierwszy upiekłam na Święta Wielkanocne 
niepozorne ciasto o nazwie "mazurek".
Próbując pierwszy kęs, zastanawiałam się
jak mogłam go nigdy wcześniej nie piec!
Mój mazurek to idealnie kruche ciasto, frużelina malinowa
i roztopiona biała czekolada <3
Polecam - nie tylko na Święta! :)
Ja z całą pewnością będę już piekła mazurki co roku, bo już wiem, że warto! :)

Potrzebujemy:
Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 50 g mielonych migdałów
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • frużelina malinowa lub dżem malinowy
  • 100 g białej czekolady
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka masła lub oleju kokosowego
Krok po kroku:
  1. Mąkę i cukier przesiewamy do miski, dodajemy sól i zmielone migdały.
  2. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i rozkruszamy je w placach, po czym dodajemy śmietanę, wodę i szybko zagniatamy ciasto.
  3. Formujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i chowamy do lodówki na co najmniej godzinę.
  4. Po tym czasie ciasto wałkujemy (w razie czego podsypując odrobiną mąki) na grubość ok. 5 mm. Wycinamy nożem kształt jajka, kwadratu, prostokąta... i formujemy wyższy brzeg (u mnie w postaci plecionego warkocza z ciasta). Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy ok. 18-20 minut, aż ciasto się zarumieni.
  5. Po upieczeniu wyciągamy ciasto z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
  6. Wystudzone ciasto smarujemy frużeliną lub dżemem malinowym.
  7. Białą czekoladę i śmietankę przekładamy do miseczki i roztapiamy w kąpieli wodnej. Gdy czekolada się roztopi dodajemy masło. Odstawiamy na 10 minut do przestygnięcia.
  8. Jeszcze ciepłą (ale nie gorącą) czekoladą polewamy ciasto. Gdy czekolada zacznie tężeć dowolnie dekorujemy.
  9. Smacznego! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger