W tym roku po raz pierwszy upiekłam na Święta Wielkanocne
niepozorne ciasto o nazwie "mazurek".
Próbując pierwszy kęs, zastanawiałam się
jak mogłam go nigdy wcześniej nie piec!
jak mogłam go nigdy wcześniej nie piec!
Mój mazurek to idealnie kruche ciasto, frużelina malinowa
i roztopiona biała czekolada <3
i roztopiona biała czekolada <3
Polecam - nie tylko na Święta! :)
Ja z całą pewnością będę już piekła mazurki co roku, bo już wiem, że warto! :)
Potrzebujemy:
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 50 g mielonych migdałów
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 2-3 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
Dodatkowo:
- frużelina malinowa lub dżem malinowy
- 100 g białej czekolady
- 50 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka masła lub oleju kokosowego
Krok po kroku:
- Mąkę i cukier przesiewamy do miski, dodajemy sól i zmielone migdały.
- Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i rozkruszamy je w placach, po czym dodajemy śmietanę, wodę i szybko zagniatamy ciasto.
- Formujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i chowamy do lodówki na co najmniej godzinę.
- Po tym czasie ciasto wałkujemy (w razie czego podsypując odrobiną mąki) na grubość ok. 5 mm. Wycinamy nożem kształt jajka, kwadratu, prostokąta... i formujemy wyższy brzeg (u mnie w postaci plecionego warkocza z ciasta). Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy ok. 18-20 minut, aż ciasto się zarumieni.
- Po upieczeniu wyciągamy ciasto z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
- Wystudzone ciasto smarujemy frużeliną lub dżemem malinowym.
- Białą czekoladę i śmietankę przekładamy do miseczki i roztapiamy w kąpieli wodnej. Gdy czekolada się roztopi dodajemy masło. Odstawiamy na 10 minut do przestygnięcia.
- Jeszcze ciepłą (ale nie gorącą) czekoladą polewamy ciasto. Gdy czekolada zacznie tężeć dowolnie dekorujemy.
- Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)