Sałatka to nie tylko świetny pomysł na poczęstunek dla gości,
ale i dobre urozmaicenie śniadaniowej lub kolacyjnej diety.
Ja też często przygotowuję sałatki i zabieram je ze sobą do pracy
jako drugie śniadanie - z bułeczką lub ulubionym chlebkiem
smakuje najlepiej :)
Dzisiaj propozycja warstwowej sałatki,
która nie tylko dobrze smakuje, ale i ładnie prezentuje się na stole.
Poniżej moja propozycja składników,
mam nadzieję, że przypadnie Ci do gustu :)
- 100 g ulubionej szynki
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1/2 puszki kukurydzy
- 3-4 ogórki konserwowe lub kiszone
- 50 g żółtego sera
- majonez
- szczypiorek
Krok po kroku:
- Kukurydzę odsączamy z zalewy.
- Por kroimy w półtalarki i układamy na dnie miski.
- Jajka ścieramy na tarce o dużych oczkach (lub kroimy w drobną kosteczkę) i układamy na porze.
- Nakładamy 2-3 łyżki majonezu i rozsmarowujemy na warstwie jajek, tak żeby wszystkie były przykryte.
- Szynkę kroimy w drobną kostkę i układamy na majonezie.
- Kukurydzę układamy na szynce.
- Ogórki kroimy w drobną kostkę i układamy na kukurydzy.
- Na sałatkę wykładamy 3-4 łyżki majonezu.
- Żółty ser ścieramy na tarce o cienkich oczkach i układamy na majonezie.
- Szczypiorek kroimy i układamy na serze.
- Całość chłodzimy w lodówce - najlepiej całą noc.
- Smacznego! :)
Dobre rady:
Bardzo fajny przepis, a sałatka na pewno przepyszna!
OdpowiedzUsuńBardzo pysznie się zapowiada ja też zapraszam na sałatkę
OdpowiedzUsuń