26 kwietnia

Kruche rogaliki z krupczatki

Na idealny lekki podwieczorek polecają się kruche rogaliki :)
Przygotowane z masła i mąki krupczatki są wyjątkowo delikatne i pyszne!
Jedna porcja to za mało, zdecydowanie! :)


Potrzebujemy (na 32 rogaliki):

  • 2 i 1/4 szklanki mąki krupczatki (może być też tortowa)
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 200 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 1 czubata łyżka śmietany 12 lub 18%
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • twarda marmolada (u mnie śliwkowa i malinowa)
Krok po kroku:
  1. Mąkę przesiewamy do miski.
  2. Masło kroimy na mniejsze kawałki.
  3. Zagniatamy mąkę z masłem, solą i cukrem pudrem, aż powstanie kruszonka. Następnie dodajemy żółtka i śmietanę. Całość dokładnie zagniatamy na jednolite ciasto.
  4. Gdyby ciasto nie chciało się lepić, można dodać 1-2 łyżki zimnej wody.
  5. Ciasto zawijamy szczelnie w folię spożywczą i schładzamy do lodówce przez co najmniej 1 godzinę.
  6. Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki, dzielimy na 4 równe porcje i każdą z nich rozwałkowujemy na grubość ok. 5mm. 
  7. Za pomocą dużego talerza wycinamy koło. Koło dzielimy na 8 równych części. Na każdą z nich kładziemy pół łyżeczki marmolady i zwijamy od podstawy do wierzchołka trójkąta.
  8. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy białkiem.
  9. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190ºC przez 12-15 minut, aż rogaliki ładnie się zezłocą.
  10. Smacznego! :)



2 komentarze:

  1. Robię je od kilku lat... Są obłędne... Polecam z konfiturą z płatków dzikiej róży 😊

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger