Na idealny lekki podwieczorek polecają się kruche rogaliki :)
Przygotowane z masła i mąki krupczatki są wyjątkowo delikatne i pyszne!
Jedna porcja to za mało, zdecydowanie! :)
Potrzebujemy (na 32 rogaliki):
- 2 i 1/4 szklanki mąki krupczatki (może być też tortowa)
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 200 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 1 czubata łyżka śmietany 12 lub 18%
- szczypta soli
Dodatkowo:
- twarda marmolada (u mnie śliwkowa i malinowa)
Krok po kroku:
- Mąkę przesiewamy do miski.
- Masło kroimy na mniejsze kawałki.
- Zagniatamy mąkę z masłem, solą i cukrem pudrem, aż powstanie kruszonka. Następnie dodajemy żółtka i śmietanę. Całość dokładnie zagniatamy na jednolite ciasto.
- Gdyby ciasto nie chciało się lepić, można dodać 1-2 łyżki zimnej wody.
- Ciasto zawijamy szczelnie w folię spożywczą i schładzamy do lodówce przez co najmniej 1 godzinę.
- Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki, dzielimy na 4 równe porcje i każdą z nich rozwałkowujemy na grubość ok. 5mm.
- Za pomocą dużego talerza wycinamy koło. Koło dzielimy na 8 równych części. Na każdą z nich kładziemy pół łyżeczki marmolady i zwijamy od podstawy do wierzchołka trójkąta.
- Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy białkiem.
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190ºC przez 12-15 minut, aż rogaliki ładnie się zezłocą.
- Smacznego! :)
Robię je od kilku lat... Są obłędne... Polecam z konfiturą z płatków dzikiej róży 😊
OdpowiedzUsuńO tak, z różą są genialne! :)
Usuń