24 kwietnia

Zupa kalafiorowa

Zupy to nieodłączna część polskiej kuchni.
Dzisiaj zapraszam Was na talerz pysznej,
pachnącej koperkiem zupy kalafiorowej.
Może zrobisz ją dziś na obiad? 
Ja zachęcam! :)


Potrzebujemy:
  • bulion warzywny lub mięsny (u mnie warzywny)
  • 1 kalafior (może być mrożony)
  • 2 marchewki
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 cebula
  • 3-4 ziemniaki
  • 25 g masła
  • sól
  • pieprz
Krok po kroku:
  1. Cebulę kroimy w kostkę, marchew obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
  2. Na maśle szklimy cebulę, dodajemy marchew i dusimy przez kilka minut razem. Dodajemy ziemniaki, przyprawiamy szczyptą soli i dusimy jeszcze 3-4 minuty.
  3. Całość przekładamy do gorącego bulionu i gotujemy ok. 10 minut.
  4. Po tym czasie dodajemy podzielonego na różyczki kalafiora (można pokroić go na mniejsze części). Gotujemy do miękkości kalafiora. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekany koperek.
  5. Smacznego! :)


1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger