Zupy to nieodłączna część polskiej kuchni.
Dzisiaj zapraszam Was na talerz pysznej,
pachnącej koperkiem zupy kalafiorowej.
pachnącej koperkiem zupy kalafiorowej.
Może zrobisz ją dziś na obiad?
Ja zachęcam! :)
- bulion warzywny lub mięsny (u mnie warzywny)
- 1 kalafior (może być mrożony)
- 2 marchewki
- 1/2 pęczka koperku
- 1 cebula
- 3-4 ziemniaki
- 25 g masła
- sól
- pieprz
Krok po kroku:
- Cebulę kroimy w kostkę, marchew obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
- Na maśle szklimy cebulę, dodajemy marchew i dusimy przez kilka minut razem. Dodajemy ziemniaki, przyprawiamy szczyptą soli i dusimy jeszcze 3-4 minuty.
- Całość przekładamy do gorącego bulionu i gotujemy ok. 10 minut.
- Po tym czasie dodajemy podzielonego na różyczki kalafiora (można pokroić go na mniejsze części). Gotujemy do miękkości kalafiora. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekany koperek.
- Smacznego! :)
Mniam ! wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń