06 maja

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Gdy nadchodzi maj najbardziej czekam na bez i rabarbar :)
Dzisiaj zapraszam Was na kolejne w mojej kolekcji
ciasto z rabarbarem.
Jest pulchne, smaczne i znika w oka mgnieniu :)
Idealne na ciepłe dni, które ostatnio nam towarzyszą.
Wszystkiego dobrego!
Potrzebujemy (forma 25x25 cm):
  • 4 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 6 łyżek oleju
  • 250 g masła (opcjonalnie margaryny)
  • 1 łyżeczka octu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łodygi rabarbaru + 2 łyżki cukru
Kruszonka:
  • 50 g masła
  • 100 g mąki pszennej ( u mnie pół na pół mąki tortowej z krupczatką)
  • 1 łyżka cukru
Krok po kroku:
  1. Rabarbar obieramy ze "skórki" i kroimy na ok. 1,2-2 cm kawałki, zasypujemy cukrem i odstawiamy, aż puszczą sok.
  2. Masło roztapiamy w kąpieli wodnej i studzimy do temperatury pokojowej.
  3. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
  4. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę, po czym odkładamy na chwilę do lodówki.
  5. Żółtka ubijamy z cukrami na puszystą masę. Gdy cały cukier dobrze się rozetrze, łyżka po łyżce dodajemy roztopione masło.
  6. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej stopniowo - całość miksujemy na najniższych obrotach miksera.
  7. Następnie dodajemy olej oraz ubite na sztywno białka, które łączymy z masą za pomocą szpatułki.
  8. Ciasto wylewamy do formy zabezpieczonej papierem do pieczenia.
  9. Na wierzchu układamy kawałki rabarbaru (powstały sok możemy rozcieńczyć z wodą i wypić :)).
  10. Tworzymy kruszonkę - wszystkie składniki łączymy palcami aż powstanie kruszonka (będzie trochę wyglądać jak mokry piasek).
  11. Kruszonką posypujemy wierzch ciasta i wkładamy do piekarnika na 1 godzinę.
  12. Po wystudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.
  13. Smacznego! :)





2 komentarze:

  1. W końcu zaczął się sezon na ulubione owoce! Pyszne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam wiosnę i lato właśnie pod względem pysznych (i wtedy tanich) owoców :) A rabarbar to podobno warzywo, taka ciekawostka ;)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger