Gdy nadchodzi maj najbardziej czekam na bez i rabarbar :)
Dzisiaj zapraszam Was na kolejne w mojej kolekcji
ciasto z rabarbarem.
Jest pulchne, smaczne i znika w oka mgnieniu :)
Idealne na ciepłe dni, które ostatnio nam towarzyszą.
Wszystkiego dobrego!
Potrzebujemy (forma 25x25 cm):
- 4 duże jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 6 łyżek oleju
- 250 g masła (opcjonalnie margaryny)
- 1 łyżeczka octu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łodygi rabarbaru + 2 łyżki cukru
Kruszonka:
- 50 g masła
- 100 g mąki pszennej ( u mnie pół na pół mąki tortowej z krupczatką)
- 1 łyżka cukru
Krok po kroku:
- Rabarbar obieramy ze "skórki" i kroimy na ok. 1,2-2 cm kawałki, zasypujemy cukrem i odstawiamy, aż puszczą sok.
- Masło roztapiamy w kąpieli wodnej i studzimy do temperatury pokojowej.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę, po czym odkładamy na chwilę do lodówki.
- Żółtka ubijamy z cukrami na puszystą masę. Gdy cały cukier dobrze się rozetrze, łyżka po łyżce dodajemy roztopione masło.
- Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej stopniowo - całość miksujemy na najniższych obrotach miksera.
- Następnie dodajemy olej oraz ubite na sztywno białka, które łączymy z masą za pomocą szpatułki.
- Ciasto wylewamy do formy zabezpieczonej papierem do pieczenia.
- Na wierzchu układamy kawałki rabarbaru (powstały sok możemy rozcieńczyć z wodą i wypić :)).
- Tworzymy kruszonkę - wszystkie składniki łączymy palcami aż powstanie kruszonka (będzie trochę wyglądać jak mokry piasek).
- Kruszonką posypujemy wierzch ciasta i wkładamy do piekarnika na 1 godzinę.
- Po wystudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.
- Smacznego! :)
W końcu zaczął się sezon na ulubione owoce! Pyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wiosnę i lato właśnie pod względem pysznych (i wtedy tanich) owoców :) A rabarbar to podobno warzywo, taka ciekawostka ;)
Usuń