Przyznaję bez bicia, że jeszcze nigdy nie użyłam kiwi do żadnego wypieku.
Aż do teraz :)
Co prawda zalałam kiwi tylko galaretką,
ale i tak całość komponuje się wyśmienicie!
Torcik jest bardzo lekki, odrobinę kwaśny, ale i z delikatną nutą słodyczy.
Dla mnie idealny na każdą rodzinną uroczystość :)
Potrzebujemy (na tortownicę 16-20 cm):
Biszkopt:
- 4 jajka
- 130 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 33 g mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 5 owoców kiwi
- 1 zielona galaretka
- 300 ml wrzątku
- 250 ml śmietanki 30%
- 2-3 łyżki cukru pudru
Krok po kroku:
- Biszkopt: oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier łyżka po łyżce. Gdy cukier zupełnie się rozetrze dodajemy po kolei żółtka i krótko miksujemy. Następnie dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy je z masą jajeczną - najlepiej za pomocą szpatułki. Gotowe ciasto wylewamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 ºC, pieczemy 35-40 minut. Po 35 minutach otwieramy piekarnik i sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto się już upiekło - jeśli tak, wyciągamy je i z wysokości ok. 30 cm upuszczamy np. na podłogę. Następnie odstawiamy ciasto do zupełnego wystudzenia.
- Zimny biszkopt kroimy na dwa blaty. Pierwszy blat umieszczamy z powrotem w tortownicy.
- Kiwi obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez 3-4 minuty, następnie wyłączamy gaz i wsypujemy galaretkę. Mieszamy całość do całkowitego rozpuszczenia galaretki. Odstawiamy do ostudzenia.
- Gdy galaretka zacznie tężeć (tak, to się uda! :) ), wylewamy ją na pierwszy blat biszkoptu, przykrywamy drugim blatem i chłodzimy całość w lodówce do całkowitego stężenia galaretki (maksymalnie 2-3 godziny).
- Po tym czasie ubijamy śmietankę razem z cukrem pudrem i dowolnie dekorujemy wierzch i boki tortu.
- Chłodzimy i przechowujemy w lodówce.
- Smacznego! :)
Zaciekawił mnie przepis, jak to jest z połączeniem kiwi i galaretki, no chyba, ze to galaretka jakaś specjalna bo zwykłe nie zgęstnieją w obecności kiwi.
OdpowiedzUsuńGalaretka jest najzwyklejsza :) Wystarczy kiwi sparzyć lub chwilę pogotować i spokojnie galaretka z kiwi stężeje :)
UsuńTeż się nad tym zastanwaiłem, jak postąpić z kiwi, kilka razy już się na tym sparzyłem :)
OdpowiedzUsuńA to kiwi trzeba sparzyć, nie siebie ;)
Usuń