07 maja

Torcik kiwi

Przyznaję bez bicia, że jeszcze nigdy nie użyłam kiwi do żadnego wypieku.
Aż do teraz :)
Co prawda zalałam kiwi tylko galaretką, 
ale i tak całość komponuje się wyśmienicie!
Torcik jest bardzo lekki, odrobinę kwaśny, ale i z delikatną nutą słodyczy.
Dla mnie idealny na każdą rodzinną uroczystość :)


Potrzebujemy (na tortownicę 16-20 cm):
Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 130 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 33 g mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
  • 5 owoców kiwi
  • 1 zielona galaretka
  • 300 ml wrzątku
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 2-3 łyżki cukru pudru
Krok po kroku:
  1. Biszkopt: oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier łyżka po łyżce. Gdy cukier zupełnie się rozetrze dodajemy po kolei żółtka i krótko miksujemy. Następnie dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy je z masą jajeczną - najlepiej za pomocą szpatułki. Gotowe ciasto wylewamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 ºC, pieczemy 35-40 minut. Po 35 minutach otwieramy piekarnik i sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto się już upiekło - jeśli tak, wyciągamy je i z wysokości ok. 30 cm upuszczamy np. na podłogę. Następnie odstawiamy ciasto do zupełnego wystudzenia.
  2. Zimny biszkopt kroimy na dwa blaty. Pierwszy blat umieszczamy z powrotem w tortownicy.
  3. Kiwi obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez 3-4 minuty, następnie wyłączamy gaz i wsypujemy galaretkę. Mieszamy całość do całkowitego rozpuszczenia galaretki. Odstawiamy do ostudzenia.
  4. Gdy galaretka zacznie tężeć (tak, to się uda! :) ), wylewamy ją na pierwszy blat biszkoptu, przykrywamy drugim blatem i chłodzimy całość w lodówce do całkowitego stężenia galaretki (maksymalnie 2-3 godziny).
  5. Po tym czasie ubijamy śmietankę razem z cukrem pudrem i dowolnie dekorujemy wierzch i boki tortu.
  6. Chłodzimy i przechowujemy w lodówce.
  7. Smacznego! :)




4 komentarze:

  1. Zaciekawił mnie przepis, jak to jest z połączeniem kiwi i galaretki, no chyba, ze to galaretka jakaś specjalna bo zwykłe nie zgęstnieją w obecności kiwi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Galaretka jest najzwyklejsza :) Wystarczy kiwi sparzyć lub chwilę pogotować i spokojnie galaretka z kiwi stężeje :)

      Usuń
  2. Też się nad tym zastanwaiłem, jak postąpić z kiwi, kilka razy już się na tym sparzyłem :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger