16 maja

Zupa orientalna z makaronem

Domowe "chińczyki" już dawno skradły nasze serca.
Uwielbiam te smaki!
Spróbowałam więc tym razem zrobić inną
orientalną zupę bez mleczka kokosowego.
Przepis na zupę tajską z mleczkiem znajdziecie tutaj :)


Potrzebujemy (porcja dla 3-4 osób):
  • 2 l bulionu (u mnie warzywny)
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • garść suszonych grzybów mun
  • 150 g małych pieczarek
  • zioła tajskie
  • pasta curry (u mnie czerwona)
  • trawa cytrynowa (u mnie suszona)
  • makaron chiński jajeczny (ilość dowolna)
  • 3-4 liście kafiru (można pominąć)
  • sos sojowy
  • pieprz
  • szczypior
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej + 3 łyżki wody
Krok po kroku:
  1. Kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w paseczki. Przekładamy do gotującego się bulionu. Dodajemy liście kafiru. Gotujemy do miękkości mięsa. W razie potrzeby zdejmujemy szumowiny.
  2. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odsączamy je i kroimy w paseczki.
  3. Pieczarki obieramy (lub nie) i kroimy w ćwiartki lub w ósemki (jeśli pieczarki są duże). 
  4. Paprykę myjemy, osuszamy i kroimy w dużą kostkę.
  5. Gdy mięso jest już miękkie do zupy dodajemy paprykę, pieczarki i grzyby mun. 
  6. Doprawiamy ziołami tajskimi, trawą cytrynową, pieprzem, pastą curry i sosem sojowym. Gotujemy ok. 5-7 minut.
  7. Pod koniec gotowania dodajemy rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną i całość dokładnie mieszamy.
  8. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron przekładamy do talerzy i zalewamy gorącą zupą. Wierzch posypujemy szczypiorem.
  9. Smacznego! :)
Dobre rady:
  • Do zupy można dodać również cukinię, seler naciowy i brokuły.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger