Wiosna to czas, kiedy stęsknieni po zimowych mrozach,
chętniej sięgamy po warzywa - szczególnie te młode.
Zawsze, gdy widzę piękny pęczek botwinki,
postanawiam zrobić pyszną zupę :)
Dzisiejsza propozycja, to lekka wariacja na temat botwinki,
dziś podaję ją tartą i razem z ziemniakami.
Jeden talerz potrafi nasycić
i dać poczucie zdrowo najedzonego brzuszka :)
i dać poczucie zdrowo najedzonego brzuszka :)
Zapraszam na talerz lub dwa...
Potrzebujemy:
- 2 l bulionu (u mnie warzywny)
- 1 pęczek botwinki
- 2 buraki
- 1/2 pęczku koperku
- 2 łyżki śmietany 18%
- sól
- pieprz
- ocet
- 4-5 ziemniaki
- 1 cebula
- 25 g masła
Krok po kroku:
- Liście i łodygi botwinki kroimy w paseczki. Wszystkie buraki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Do gotującego się bulionu dodajemy buraki i 1 łyżkę octu. Gotujemy aż buraki będą miękkie.
- Dodajemy liście i łodygi i gotujemy razem kilka minut.
- Koperek siekamy i dodajemy do zupy.
- Przyprawiamy solą i pieprzem i ewentualnie octem.
- Do śmietany dodajemy chochlę gorącej zupy i dokładnie mieszamy, tak aby nie powstały grudki. Całość przelewamy do zupy i mieszamy. Gotujemy jeszcze 3-5 minut.
- Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości.
- Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Do cebuli dodajemy ugniecione ziemniaki i mieszamy razem. Ziemniaki wykładamy na głęboki talerz (lub podajemy osobno).
- Zupę wlewamy do głębokiego talerza (z ziemniakami), dekorujemy śmietaną, jajkiem na twardo i koperkiem.
- Podajemy gorące.
- Smacznego! :)
Na wiosnę ta zupa jest obowiązkowa do zrobienia w każdym domu! Pozdrawiamy Serdecznie DaPietro
OdpowiedzUsuńTak, to prawda! Ja nie umiem przejść obojętnie obok tych uśmiechających się do mnie z półki buraczków :) Pozdrawiam również!
UsuńZupa, która kojarzy mi się z latem - uwielbiam! Cieszę się, że mi o niej przypomniałaś - na pewno niedługo wykorzystam przepis :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszam :) Ja też uwielbiam, to pozycja obowiązkowa w wiosenno-letnim menu! :)
Usuń