05 czerwca

Sernik na zimno z galaretką i owocami

Co zrobić gdy na dworze jest gorąco, a słodkiego się chce?
Sernik na zimno, oczywiście! :)
Mam dla Was dzisiaj całą tortownicę
pełną pysznej masy serowej z galaretką i owocami :)
Skusicie się na kawałek?
Obiecuję, że będą dokładki! :)

Potrzebujemy (tortownica 24 cm):
  • 1/2 małego opakowania okrągłych biszkoptów
  • 600 g serków homogenizowanych waniliowych (4 opakowania po 150 g)
  • 250 g śmietanki 30 lub 36%
  • galaretka przezroczysta (są już dostępne w prawie wszystkich sklepach)
  • galaretka (smak w zależności od użytych owoców - u mnie malinowa)
  • maliny
  • truskawki
Krok po kroku:
  1. Galaretkę przezroczystą zalewamy 250 ml gorącej wody, mieszamy dokładnie do rozpuszczenia i odstawiamy do ostudzenia.
  2. Galaretkę owocową (kolorową) zalewamy 350 ml gorącej wody, mieszamy dokładnie do rozpuszczenia i odstawiamy do ostudzenia i stężenia.
  3. Gdy galaretka przezroczysta będzie już zimna, ale wciąż płynna ubijamy śmietanę na sztywno (można dodać trochę cukru pudru, ale nie za dużo, bo sama galaretka też jest słodka). Ubitą śmietankę łączymy delikatnie z serkami i dodajemy galaretkę.
  4. Całość dokładnie, ale delikatnie mieszamy.
  5. Dno tortownicy wykładamy folią spożywczą i układamy na nim biszkopty.
  6. Do formy wlewamy masę serową i całość chowamy do lodówki.
  7. Po 15-20 minutach na wierzchu ciasta układamy owoce - przekrojone na pół truskawki i maliny. Ponownie chłodzimy w lodówce.
  8. Gdy owocowa galaretka będzie już delikatnie tężała, całość wylewamy na owoce.
  9. Sernik chłodzimy w lodówce do całkowitego stężenia galaretki.
  10. Smacznego! :)
Dobre rady:
  • przezroczystą galaretkę można dodać również na wierzch ciasta - z pewnością taki sernik będzie się efektownie prezentował :)
  • do masy serowej można dodać również owocową galaretkę - doda masie nie tylko smaku, ale i koloru :)
  • do masy można także dodać żelatynę zamiast galaretki - należy zastosować ilość podaną na opakowaniu.


1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger