Dzisiaj mam dla Was jedną z moich ulubionych sałatek.
Sałatkę z tuńczykiem, ryżem, zielonym groszkiem i natką pietruszki,
całą skropioną olejem i oprószoną duża ilością pieprzu.
Ja ją uwielbiam! Często też zabieram ją ze sobą do pracy.
Skusisz się? :)
Kwasy omega-3 to rodzaj tłuszczów, które są niezbędne dla zdrowia człowieka
i występują głównie w rybach, orzechach włoskich i olejach roślinnych. Pomagają w utrzymaniu zdrowego serca, mózgu i układu nerwowego.
i występują głównie w rybach, orzechach włoskich i olejach roślinnych. Pomagają w utrzymaniu zdrowego serca, mózgu i układu nerwowego.
Więcej informacji o niedoborach kwasów omega-3 znajdziecie tutaj - klik!
Potrzebujemy (porcja dla 2 osób):
- 1 puszkę tuńczyka (ja wybieram w oleju roślinnym)
- 1 torebkę ryżu (najlepiej brązowego, ale biały też może być)
- 1/2 puszki zielonego groszku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- pieprz
- olej/oliwa
Krok po kroku:
- Ryż gotujemy do miękkości i studzimy.
- Tuńczyka w oleju odcedzamy, ale niezbyt dokładnie.
- Groszek odcedzamy z zalewy.
- Natkę pietruszki siekamy drobno.
- Wszystkie składniki umieszczamy w misce i doprawiamy pieprzem. Gdyby sałatka była za sucha, dolewamy odrobinę oleju/oliwy i całość mieszamy.
- Chłodzimy przez co najmniej godzinę.
- Smacznego! :)
Jeden z moich ulubionych przepisów! Szybki i prosty do przygotowania, do tego zdrowa rybka i pełen witamin groszek. Połączenie idealne :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie i zdrowo,koniecznie muszę spróbować! Mam puszkę tuńczyka princes w sosie własnym, powinien też się sprawdzić, prawda?
OdpowiedzUsuńSprawdzi się na pewno! ;)
UsuńProszę dać znać, jak smakowało :)