14 czerwca

Sałatka z tuńczykiem i ryżem

Dzisiaj mam dla Was jedną z moich ulubionych sałatek.
Sałatkę z tuńczykiem, ryżem, zielonym groszkiem i natką pietruszki,
całą skropioną olejem i oprószoną duża ilością pieprzu.
Ja ją uwielbiam! Często też zabieram ją ze sobą do pracy.
Skusisz się? :)

Kwasy omega-3 to rodzaj tłuszczów, które są niezbędne dla zdrowia człowieka
i występują głównie w rybach, orzechach włoskich i olejach roślinnych. Pomagają w utrzymaniu zdrowego serca, mózgu i układu nerwowego.
Więcej informacji o niedoborach kwasów omega-3 znajdziecie tutaj - klik!


Potrzebujemy (porcja dla 2 osób):
  • 1 puszkę tuńczyka (ja wybieram w oleju roślinnym)
  • 1 torebkę ryżu (najlepiej brązowego, ale biały też może być)
  • 1/2 puszki zielonego groszku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • pieprz
  • olej/oliwa
Krok po kroku:
  1. Ryż gotujemy do miękkości i studzimy.
  2. Tuńczyka w oleju odcedzamy, ale niezbyt dokładnie.
  3. Groszek odcedzamy z zalewy.
  4. Natkę pietruszki siekamy drobno.
  5. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i doprawiamy pieprzem. Gdyby sałatka była za sucha, dolewamy odrobinę oleju/oliwy i całość mieszamy.
  6. Chłodzimy przez co najmniej godzinę.
  7. Smacznego! :)



3 komentarze:

  1. Jeden z moich ulubionych przepisów! Szybki i prosty do przygotowania, do tego zdrowa rybka i pełen witamin groszek. Połączenie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie i zdrowo,koniecznie muszę spróbować! Mam puszkę tuńczyka princes w sosie własnym, powinien też się sprawdzić, prawda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sprawdzi się na pewno! ;)
      Proszę dać znać, jak smakowało :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger