Sezon śliwkowy w pełni, dlatego postaram się go wykorzystać najlepiej jak się da 😊
Dziś w mojej kuchni wyrosło puszyste i bardzo smaczne ciasto drożdżowe
ze śliwkami i chrupiącą migdałową kruszonką.
Idealne na weekendowy podwieczorek.
Jeśli lubisz drożdżówki, to polecam ten przepis! 😍
Idealne na weekendowy podwieczorek.
Jeśli lubisz drożdżówki, to polecam ten przepis! 😍
Potrzebujemy (35x25 cm):
Ciasto:
- 35 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki cukru
- 1 jajko
- 2 żółtka
- szczyptę soli
- 80 g roztopionego i ostudzonego masła
- ok. 1 kg śliwek
Kruszonka:
- 130 g mąki pszennej
- 50 g zmielonych migdałów (można pominąć, a w zamian dodać tyle samo mąki pszennej)
- 80 g cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 100 g roztopionego masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
Krok po kroku:
- Drożdże zasypujemy łyżką cukru i mąki i mieszamy w szklance ciepłego mleka. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 15-20 minut.
- Resztę mąki przesiewamy, dodajemy cukier, sól, jajko, żółtka i wyrośnięty rozczyn. Całość dokładnie wyrabiamy przez ok. 10 minut - można za pomocą robota.
- Do wyrobionej masy dodajemy roztopione i przestudzone masło i wyrabiamy przez kolejne 10 minut.
- Ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny
- Kruszonka: wszystkie składniki kruszonki łączymy ze sobą do powstania odpowiedniej konsystencji mokrego piasku.
- Śliwki myjemy, kroimy na pół i wyciągamy pestki.
- Wyrośnięte ciasto zagniatamy krótko, aby je odgazować i wykładamy nim formę (wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia). Układamy na nim śliwki przecięciami do góry i obficie posypujemy kruszonką.
- Zostawiamy ciasto do ponownego wyrośnięcia na 30-40 minut.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
- Ciasto pieczemy przez 35-40 minut - do suchego patyczka.
- Smacznego! :-)
Uwielbiam śliwki to i ciasto też! ; ) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń