30 września

Ciasto marchewkowe z kremem cytrynowym

Mamy już jesień, dlatego postanowiłam upiec dziś ciasto,
które umili każdą jesienną chwilę, bez względu na pogodę 😊
Ciasto marchewkowe z pysznym kremem cytrynowym i kakaową polewą
to ciasto dość ciężkie, ale pyszne i sycące.
Spróbujcie koniecznie, bo warto! 😋


Potrzebujemy (tortownica 24 cm):
  • 2 szklanki startej marchewki
  • 4 jajka
  • 1 szklankę cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklankę oleju (u mnie rzepakowy)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczkę cynamonu
  • garść rodzynek
  • garść posiekanych orzechów włoskich
Krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • sok z połowy cytryny
  • skórka otarta z połowy cytryny
Polewa:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka cukru
  • 2-3 łyżki mleka
Dodatkowo:
  • Wiórki kokosowe
  • Płatki migdałowe
Krok po kroku:
  1. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy je na 10 minut. Po czym przekładamy na ręcznik papierowy i osuszamy je.
  2. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C.
  3. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i cynamonem. Mieszamy razem.
  4. Jajka ubijamy stopniowo dodając cukier, aż masa zbieleje, a cukier się całkowicie rozetrze.
  5. Na zmianę dodajemy przesianą mąkę i olej.
  6. Na koniec dodajemy startą marchew, orzechy i rodzynki. Całość mieszamy łyżką lub szpatułką do połączenia się składników.
  7. Ciasto wylewamy do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.
  8. Pieczemy przez 45-50 minut - do suchego patyczka (mnie zabrało to 50 minut).
  9. Po całkowitym wystudzeniu ciasto kroimy na dwa blaty (ewentualną górkę ciasta można ściąć i udekorować nią wierzch lub po prostu zjeść :) )
  10. Krem: mascarpone ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy sok i skórkę z cytryny.
  11. Pierwszy blat umieszczamy w tortownicy, rozsmarowujemy krem i nakładamy drugi blat ciasta.
  12. Polewa: wszystkie składniki na polewę umieszczamy w rondelku i zagotowujemy. Gęstą i gorącą polewą smarujemy ciasto. Dekorujemy wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi.
  13. Smacznego! :-)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger