Często przed Świętami szukamy sprawdzonych przepisów na ciasteczka,
które nas nie zawiodą, gdy na ostatnią chwilę, tuż przed pierwszą gwiazdką
odpalimy nasz piekarnik.
Otóż mam dla Was wspaniałe ciasteczka, które pięknie trzymają swój kształt
oraz są wyjątkowo kruche i smaczne.
Można je przełożyć - jak ja - kremem lub udekorować lukrem czy polewą.
Potrzebujemy (wychodzi ok. 50 pojedynczych ciasteczek):- 200 g zimnego masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 jajko
- 2 łyżki zimnej wody
- lemon curd lub ulubiony dżem czy konfitura
Krok po kroku:
- Wszystkie składniki na ciasteczka (poza lemon curd lub dżemem) zagniatamy ręcznie lub mikserem na gładkie ciasto. Układamy z niego kulę, obwijamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
- Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość ok. 5 mm i wycinamy dowolne kształty za pomocą foremek.
- Wykrojone ciasteczka układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy kolejno przez 8-10 minut w temperaturze 180°C.
- Upieczone ciasteczka zostawiamy do wystudzenia.
- Można je już lukrować i dekorować lub przełożyć lemon curdem lub innym kremem czy dżemem i obsypać cukrem pudrem.
- Smacznego! :-)
Takie same robię na Wielkanoc w formie jajeczek. Sa rzeczywiście pyszne!
OdpowiedzUsuńPoddałaś mi świetny pomysł na święta, a to już w sumie niedługo!
OdpowiedzUsuń