07 listopada

Babka piaskowa (bezglutenowa)

Lubicie babki?
Ja uwielbiam!
Bo są proste i szybkie w przygotowaniu,
a ich smak ucieszy każde podniebienie.
Lekka, puszysta i rozpływająca się w ustach
z aromatyczną kawą lub pyszną herbatą,
to idealne połączenie na popołudniowy deser :)



Potrzebujemy:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru (użyłam trzcinowego)
  • 1 i 3/4 szklanki mąki ziemniaczenej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 200 g masła
  • 3-4 łyżki kakao (opcjonalnie)
Krok po kroku:
  1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy.
  2. Masło topimy na małym ogniu.
  3. Piekarnik rozgrzewamy do 160 st. C.
  4. Całe jajka miksujemy z cukrem aż masa zbieleje i potroi swoją objętość - może to potrwać ok. 10 minut, warto jednak zrobić to dokładnie, bo dobrze ubite jajka dadzą babce odpowiednią puszystość.
  5. Do ubitych jajek dodajemy partiami mąkę z proszkiem i mieszamy delikatnie szpatułką.
  6. Do masy dodajemy masło (może być nawet gorące) i mieszamy do połączenia się składników.
  7. Aby otrzymać dwukolorową babkę, masę dzielimy na dwie części - większą i mniejszą - do mniejszej części dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.
  8. Masy przelewamy na zmianę do formy.
  9. Pieczemy przez 30 minut, następnie zwiększamy temperaturę do 170 st. C i pieczemy kolejne 10-15 minut, do suchego patyczka.
  10. Smacznego! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger