Lubicie babki?
Ja uwielbiam!
Bo są proste i szybkie w przygotowaniu,
a ich smak ucieszy każde podniebienie.
Lekka, puszysta i rozpływająca się w ustach
z aromatyczną kawą lub pyszną herbatą,
to idealne połączenie na popołudniowy deser :)
Potrzebujemy:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru (użyłam trzcinowego)
- 1 i 3/4 szklanki mąki ziemniaczenej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
- 200 g masła
- 3-4 łyżki kakao (opcjonalnie)
Krok po kroku:
- Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy.
- Masło topimy na małym ogniu.
- Piekarnik rozgrzewamy do 160 st. C.
- Całe jajka miksujemy z cukrem aż masa zbieleje i potroi swoją objętość - może to potrwać ok. 10 minut, warto jednak zrobić to dokładnie, bo dobrze ubite jajka dadzą babce odpowiednią puszystość.
- Do ubitych jajek dodajemy partiami mąkę z proszkiem i mieszamy delikatnie szpatułką.
- Do masy dodajemy masło (może być nawet gorące) i mieszamy do połączenia się składników.
- Aby otrzymać dwukolorową babkę, masę dzielimy na dwie części - większą i mniejszą - do mniejszej części dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.
- Masy przelewamy na zmianę do formy.
- Pieczemy przez 30 minut, następnie zwiększamy temperaturę do 170 st. C i pieczemy kolejne 10-15 minut, do suchego patyczka.
- Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)