Kolejna bezglutenowa propozycja deserowa. ️ Wspaniałe i niezwykle delikatne kruche ciasto, smaczne i bardzo maślane 💓
Potrzebujemy (forma 24 x 24 cm):
🥧 190 g zimnego masła
🥧 340 g mąki bezglutenowej:
Ja użyłam:
60 g mąki ziemniaczanej
130 g mąki ryżowej (u mnie @granobezglutenu )
90 g mąki kukurydzianej (kupiłam w @lidlpolska )
60 g mąki bezglutenowej uniwersalnej od @balvitenglutenfree
🥧 1 jajko
🥧 1 żółtko
🥧 100 g cukru
🥧 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego @balvitenglutenfree
Dodatkowo:
🥧 500 g owoców
🥧 2-3 łyżki cukru
🥧 1 łyżka mąki ziemniaczanej
🥧 340 g mąki bezglutenowej:
Ja użyłam:
60 g mąki ziemniaczanej
130 g mąki ryżowej (u mnie @granobezglutenu )
90 g mąki kukurydzianej (kupiłam w @lidlpolska )
60 g mąki bezglutenowej uniwersalnej od @balvitenglutenfree
🥧 1 jajko
🥧 1 żółtko
🥧 100 g cukru
🥧 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego @balvitenglutenfree
Dodatkowo:
🥧 500 g owoców
🥧 2-3 łyżki cukru
🥧 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Krok po kroku:
- Wszystkie składniki zagniatamy, aż ciasto będzie odchodziło od rąk.
- Schładzamy w lodówce ok. 30 minut. Dzielimy ciasto na dwie części: 1/3 i 2/3.
- Większą część ciasta wykładamy do formy.
- Podpiekamy przez 15 minut w 180 stopniach, grzanie góra-dół.
- Umyte owoce mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną. Wykładamy na podpieczone ciasto. Resztę surowego ciasta wykładamy na owoce (można też je zetrzeć na tarce).
- Pieczemy razem przez 25-30 minut.
- Wyciągamy z piekarnika i studzimy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)