07 listopada

Bezglutenowa tarta z borówkami (kruche ciasto)

 Kolejna bezglutenowa propozycja deserowa. ️ Wspaniałe i niezwykle delikatne kruche ciasto, smaczne i bardzo maślane 💓


Potrzebujemy (forma 24 x 24 cm):
🥧 190 g zimnego masła
🥧 340 g mąki bezglutenowej:
Ja użyłam:
60 g mąki ziemniaczanej
130 g mąki ryżowej (u mnie @granobezglutenu )
90 g mąki kukurydzianej (kupiłam w @lidlpolska )
60 g mąki bezglutenowej uniwersalnej od @balvitenglutenfree
🥧 1 jajko
🥧 1 żółtko
🥧 100 g cukru
🥧 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego @balvitenglutenfree
Dodatkowo:
🥧 500 g owoców
🥧 2-3 łyżki cukru
🥧 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Krok po kroku:
  1. Wszystkie składniki zagniatamy, aż ciasto będzie odchodziło od rąk. 
  2. Schładzamy w lodówce ok. 30 minut. Dzielimy ciasto na dwie części: 1/3 i 2/3.
  3. Większą część ciasta wykładamy do formy. 
  4. Podpiekamy przez 15 minut w 180 stopniach, grzanie góra-dół.
  5. Umyte owoce mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną. Wykładamy na podpieczone ciasto. Resztę surowego ciasta wykładamy na owoce (można też je zetrzeć na tarce). 
  6. Pieczemy razem przez 25-30 minut. 
  7. Wyciągamy z piekarnika i studzimy.
Smacznego! 🥰



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger