Z wielką ciekawością podeszłam do tego przepisu.
Ostatnio wypieki bezglutenowe królują w mojej kuchni,
a rogale z białym makiem uwielbiamy
i nie wyobrażamy sobie listopada bez nich.
Z nutką niepokoju przygotowywałam ciasto,
ale jak się okazało niepotrzebnie się tym tak denerwowałam.
Rogale bezglutenowe smakiem niczym nie odbiegają
od tych na mące pszennej,
jedyne co mnie zaskoczyło, to praca z samym ciastem,
te znacznie różniło się od ciasta pszennego,
jeśli chodzi o elastyczność.
Ale wszystko się udało!
Warto je przygotować,
jeśli w swojej kuchni unikacie glutenu - polecam! 😊
Potrzebujemy:
- 520 g mąki Schar mix B (mieszanka do wypieku pieczywa)
- 1 szklanka ciepłego mleka
- torebka suchych drożdży
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- szczyptę soli
- 225 g masła w temperaturze pokojowej (3 łyżki do ciasta, reszta do przełożenia)
Nadzienie:
- 300 g białego maku
- 100 g masy marcepanowej (lub marcepanowego batonika)
- 100 g orzechów włoskich
- 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2-3 łyżki śmietany
Dodatkowo:
- jajko i mleko do posmarowania rogali
Krok po kroku:
- Mąkę łączymy z suchymi drożdżami i resztą składników. Na koniec dodajemy 2 łyżki masła i zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i chowamy do lodówki na godzinę.
- Wyciągamy ciasto z lodówki i delikatnie podsypując je mąką wałkujemy na duży prostokąt. Na całości smarujemy pozostałe masło - zostawiamy tylko centymetrowy margines na brzegach ciasta.
- Chwytamy ciasto za jego górną część i składamy do połowy, następnie dolną część ciasta zawijamy na tę poprzednią część i zlepiamy boki bardzo dokładnie. Tak powstałą "kopertę" wałkujemy, składamy tak jak poprzednio, owijamy w folię i chowamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
- Wyciągamy ciasto z lodówki i znów wałkujemy i składamy - jak poprzednio. Ciasto należy składać 3 razy i chłodzić je za każdym razem w lodówce przez co najmniej 30 minut.
- Trzykrotnie złożone ciasto owijamy szczelnie folią i przechowujemy w lodówce przez całą noc.
- Następnego dnia, 30 minut przed pieczeniem wyciągamy ciasto aby lekko się ogrzało.
- Mak wraz z orzechami sparzamy wrzątkiem, odcedzamy i mielimy. Masę marcepanową łączymy z cukrem pudrem i wraz ze skórką pomarańczową dodajemy do masy. Całość łączymy ze śmietaną. Gdyby masa była zbyt gęsta można dodać więcej śmietany.
- Ciasto wałkujemy na duży prostokąt i dzielimy je wzdłuż na pół. Z tak powstałych prostokątów wycinamy trójkąty o długich bokach. Na każdy trójkąt nakładamy sporo farszu zostawiając pół centymetrowy margines u podstawy trójkąta.
- Zawijamy rogaliki: zawijamy podstawę trójkąta i nacinamy ją na głębokość 1,5 cm i zawijamy dalej delikatnie wywijając przecięte części na boki.
- Rogaliki przykrywamy ściereczką i zostawiamy je do wyrośnięcia na 45-60 minut.
- Tuż przed pieczeniem smarujemy rogaliki rozmąconym jajkiem z mlekiem.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
- Pieczemy rogaliki przez 20-25 minut.
- Studzimy. Gotowe rogale możemy dowolnie udekorować.
- Smacznego! :-)
Dobre rady:
- Prace nad rogalami najlepiej podzielić sobie na dwa dni - jednego dnia przygotować ciasto i ewentualnie nadzienie, a na drugi dzień zawijać i piec regale.
- Starałam się używać jak najmniej mąki do podsypywania przy wałkowaniu i formowaniu rogali, używałam tej samej mąki, której dodałam do ciasta
- Nadzienie najlepiej smakuje, gdy jest drobno zmielone.
- Upieczone rogale można polać lukrem, obsypać siekanymi orzechami lub migdałami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)