13 listopada

Bezglutenowe rogale z białym makiem a'la marcińskie

  Z wielką ciekawością podeszłam do tego przepisu.
Ostatnio wypieki bezglutenowe królują w mojej kuchni,
a rogale z białym makiem uwielbiamy 
i nie wyobrażamy sobie listopada bez nich.
Z nutką niepokoju przygotowywałam ciasto,
ale jak się okazało niepotrzebnie się tym tak denerwowałam.
Rogale bezglutenowe smakiem niczym nie odbiegają 
od tych na mące pszennej,
jedyne co mnie zaskoczyło, to praca z samym ciastem,
te znacznie różniło się od ciasta pszennego,
jeśli chodzi o elastyczność.
Ale wszystko się udało!
Warto je przygotować,
jeśli w swojej kuchni unikacie glutenu - polecam! 😊


Potrzebujemy:

  • 520 g mąki Schar mix B (mieszanka do wypieku pieczywa)
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • torebka suchych drożdży
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • szczyptę soli
  • 225 g masła w temperaturze pokojowej (3 łyżki do ciasta, reszta do przełożenia)
Nadzienie:
  • 300 g białego maku
  • 100 g masy marcepanowej (lub marcepanowego batonika)
  • 100 g orzechów włoskich
  • 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2-3 łyżki śmietany
Dodatkowo:
  • jajko i mleko do posmarowania rogali
Krok po kroku:
  1. Mąkę łączymy z suchymi drożdżami i resztą składników. Na koniec dodajemy 2 łyżki masła i zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i chowamy do lodówki na godzinę.
  2. Wyciągamy ciasto z lodówki i delikatnie podsypując je mąką wałkujemy na duży prostokąt. Na całości smarujemy pozostałe masło - zostawiamy tylko centymetrowy margines na brzegach ciasta.
  3. Chwytamy ciasto za jego górną część i składamy do połowy, następnie dolną część ciasta zawijamy na tę poprzednią część i zlepiamy boki bardzo dokładnie. Tak powstałą "kopertę" wałkujemy, składamy tak jak poprzednio, owijamy w folię i chowamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
  4. Wyciągamy ciasto z lodówki i znów wałkujemy i składamy - jak poprzednio. Ciasto należy składać 3 razy i chłodzić je za każdym razem w lodówce przez co najmniej 30 minut.
  5. Trzykrotnie złożone ciasto owijamy szczelnie folią i przechowujemy w lodówce przez całą noc.
  6. Następnego dnia, 30 minut przed pieczeniem wyciągamy ciasto aby lekko się ogrzało.
  7. Mak wraz z orzechami sparzamy wrzątkiem, odcedzamy i mielimy. Masę marcepanową łączymy z cukrem pudrem i wraz ze skórką pomarańczową dodajemy do masy. Całość łączymy ze śmietaną. Gdyby masa była zbyt gęsta można dodać więcej śmietany.
  8. Ciasto wałkujemy na duży prostokąt i dzielimy je wzdłuż na pół. Z tak powstałych prostokątów wycinamy trójkąty o długich bokach. Na każdy trójkąt nakładamy sporo farszu zostawiając pół centymetrowy margines u podstawy trójkąta.
  9. Zawijamy rogaliki: zawijamy podstawę trójkąta i nacinamy ją na głębokość 1,5 cm i zawijamy dalej delikatnie wywijając przecięte części na boki.
  10. Rogaliki przykrywamy ściereczką i zostawiamy je do wyrośnięcia na 45-60 minut.
  11. Tuż przed pieczeniem smarujemy rogaliki rozmąconym jajkiem z mlekiem.
  12. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
  13. Pieczemy rogaliki przez 20-25 minut.
  14. Studzimy. Gotowe rogale możemy dowolnie udekorować.
  15. Smacznego! :-)
Dobre rady:
  • Prace nad rogalami najlepiej podzielić sobie na dwa dni - jednego dnia przygotować ciasto i ewentualnie nadzienie, a na drugi dzień zawijać i piec regale.
  • Starałam się używać jak najmniej mąki do podsypywania przy wałkowaniu i formowaniu rogali, używałam tej samej mąki, której dodałam do ciasta
  • Nadzienie najlepiej smakuje, gdy jest drobno zmielone.
  • Upieczone rogale można polać lukrem, obsypać siekanymi orzechami lub migdałami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger