Przepyszne ciasteczka czekoladowe,
które przygotujecie w maksymalnie 30 minut (razem z pieczeniem).
Są pyszne, bardzo czekoladowe i idealne na każdą okazję!
Świetne jako drugie śniadanie ze szklanką mleka
lub jako deser do kawy.
Przepis podaję w wersji glutenowej i bezglutenowej,
dla każdego coś dobrego! 💖
Wersja z mąką pszenną:
Potrzebujemy:
- 200 g czekolady (gorzkiej lub mlecznej - często dodaję po 100 g gorzkiej i 100 g mlecznej)
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g cukru
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki kakao
- 100 g masła
- 2-3 łyżki mleka (opcjonalnie)
- 1 łyżeczkę cynamonu
Wersja bezglutenowa:
Potrzebujemy:
- 200 g czekolady (gorzkiej lub mlecznej - często dodaję po 100 g gorzkiej i 100 g mlecznej)
- 200 g uniwersalnej mąki bezglutenowej (użyłam firmy Grano)
- 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 50 g cukru
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki kakao
- 100 g masła
- 2-3 łyżki mleka (opcjonalnie)
- 1 łyżeczkę cynamonu
Krok po kroku:
- Czekoladę siekamy na drobne kawałeczki - można użyć noża lub malaksera.
- Do miski dodajemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kakao, cynamon, pokrojone na mniejsze kawałeczki zimne masło oraz miód i dokładnie mieszamy. Gdyby masa była za gęsta/twarda, dodajemy mleko i zagniatamy ciasto.
- Do masy dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy dokładnie.
- Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego (lub większe) i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy przez 10-15 minut w 180 st. C.
- Studzimy i zajadamy! 😚
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)