24 stycznia

Czekoladowe ciasteczka (wersja glutenowa i bezglutenowa)

 Przepyszne ciasteczka czekoladowe, 
które przygotujecie w maksymalnie 30 minut (razem z pieczeniem).
Są pyszne, bardzo czekoladowe i idealne na każdą okazję!
Świetne jako drugie śniadanie ze szklanką mleka
lub jako deser do kawy.
Przepis podaję w wersji glutenowej i bezglutenowej,
dla każdego coś dobrego! 💖


Wersja z mąką pszenną:
Potrzebujemy:
  • 200 g czekolady (gorzkiej lub mlecznej - często dodaję po 100 g gorzkiej i 100 g mlecznej)
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki kakao
  • 100 g masła
  • 2-3 łyżki mleka (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczkę cynamonu
Wersja bezglutenowa:
Potrzebujemy:
  • 200 g czekolady (gorzkiej lub mlecznej - często dodaję po 100 g gorzkiej i 100 g mlecznej)
  • 200 g uniwersalnej mąki bezglutenowej (użyłam firmy Grano)
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 50 g cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki kakao
  • 100 g masła
  • 2-3 łyżki mleka (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczkę cynamonu

Krok po kroku:
  1. Czekoladę siekamy na drobne kawałeczki - można użyć noża lub malaksera.
  2. Do miski dodajemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kakao, cynamon, pokrojone na mniejsze kawałeczki zimne masło oraz miód i dokładnie mieszamy. Gdyby masa była za gęsta/twarda, dodajemy mleko i zagniatamy ciasto. 
  3. Do masy dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy dokładnie.
  4. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego (lub większe) i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Pieczemy przez 10-15 minut w 180 st. C.
  6. Studzimy i zajadamy! 😚





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger