Mam dla Was dzisiaj słodką petardę!
Keks bezglutenowy - słodki, puszysty, pyszny!
Koniecznie wypróbujcie podczas trwającego karnawału! 💖
Potrzebujemy:
- 6 jajek
- 150 g cukru
- 100 ml oleju
- 200 g uniwersalnej mąki bezglutenowej (użyłam Mix for Cake Balviten)
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 250 g bakalii (można użyć gotowej mieszanki lub dodać co się lubi)
- szczyptę soli
Krok po kroku:
- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na puszysto. Odstawiamy na chwilę na bok.
- Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę, aż zbieleje i potroi swoją objętość.
- Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i w małych partiach dodajemy do ubitych żółtek, masa będzie szybko gęstnieć, więc proponuję w między czasie dodawać olej, aż do wyczerpania mąki i oleju. Całość z powodzeniem można mieszać mikserem.
- Ciasto delikatnie mieszamy z ubitymi białkami.
- Dodajemy bakalie i całość mieszamy szpatułką.
- Ciasto przelewamy do keksówki - polecam o formę o standardowych rozmiarach.
- Pieczemy przez 55-60 minut w temperaturze 180 st.C.
- Po wystudzeniu dowolnie dekorujemy - cukrem pudrem, lukrem lub czekoladą.
- Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)