01 lutego

Placuszki twarogowe (bez laktozy, bez glutenu)

Pomysł na śniadanie na ciepło
i to w dodatku bez glutenu i bez laktozy.
Polecam serdecznie te placuszki,
bo są proste i szybkie w przygotowaniu
i niezwykle smaczne
😁


Potrzebujemy:
  • 230 g twarogu bez laktozy (u mnie klinek Mlekovita)
  • 2 jajka
  • 150 g mąki uniwersalnej bezglutenowej (użyłam firmy Grano)
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 120 ml mleka bez laktozy

Krok po kroku:
  1. Wszystkie składniki przekładamy do miski i miksujemy, aż wszystko się połączy.
  2. Ciasto wykładamy łyżką na rozgrzaną patelnię z olejem (Jedna łyżka wystarczy na jeden placuszek).
  3. Smażymy z obu stron na rumiano.
  4. Odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.
  5. Podajemy od razu z ulubionymi dodatkami (np. dżemem, cukrem pudrem, czekoladą, polewami, owocami...).
  6. Smacznego! 😃





 

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger