Sernikowelove 💗
To zdecydowanie najlepszy sernik,
jaki jadłam w życiu!
Mokry, ciężki i wysoki.
Sernik idealny, który nie opadnie,
gdy tylko poświęcimy mu odpowiednią
ilość uwagi i czasu.
Karnawał trwa!
Upieczcie ten sernik i zachwyćcie rodzinę i znajomych!
Potrzebujemy (u mnie tortownica 23 cm):
- 1 kg sera twarogowego
- 200 g masła
- 1 łyżkę mąki ziemniaczanej
- 1 łyżkę uniwersalnej mąki bezglutenowej (lub pszennej)
- 8 jajek
- 200 g cukru
- ekstrakt waniliowy lub aromat
Krok po kroku:
- Masło roztapiamy i studzimy.
- Jajka w całości ubijamy razem z cukrem na puszystą masę. Potrwa to ok. 8-10 minut. Masa musi być bardzo puszysta i potroić swoją objętość.
- Ser mieszamy z mąkami i ekstraktem/aromatem.
- Do sera dodajemy roztopione masło i delikatnie mieszamy, aż całość dokładnie się połączy.
- Do masy serowej dodajemy ubite jajka i bardzo delikatnie mieszamy do połączenia. Najlepiej masę jajeczną podzielić sobie na dwie-trzy porcje i stopniowo mieszać, tak żeby nie stracić puszystości piany.
- Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia - dno i boki (najlepiej ułożyć papier dość wysoko na bokach, bo sernik sporo rośnie).
- Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy na środkowej półce w temperaturze 150 st. C przez 100 minut.
- Upieczony sernik zostawiamy chwilę w piekarniku, po ok. 10 minutach można otworzyć piekarnik i wyciągnąć sernik do ostudzenia w temperaturze pokojowej.
- Smacznego! :)
Dobre rady:
- Sernik wyjdzie wysoki i nie opadnie dzięki długiemu pieczeniu w niższej temperaturze. Proszę się nie przerazić tak długim pieczeniem, tak ma być, zaufajcie :)
- Nie otwieraj drzwi piekarnika podczas pieczenia sernika!
- Daj sobie i sernikowi czas, mieszaj powoli, ale dokładnie masę serową z ubitymi jajkami - to zagwarantuje sukces!
- Ten sernik nie wymaga pieczenia w kąpieli wodnej i bez niej wyjdzie wysoki, puszysty i gładki jak stół :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)