20 października

Puszysty sernik z solonym karmelem

 Jeśli marzy Wam się deser, który rozpływa się w ustach
i kusi doskonałym połączeniem smaków,
to ten puszysty sernik z solonym karmelem jest dokładnie tym, czego szukacie!
Delikatna, aksamitna konsystencja sernika w połączeniu
z lekko słonawym karmelem tworzy wyjątkową harmonię.
Każdy kęs to idealne połączenie słodyczy i wyrazistości,
a chrupiące orzechy włoskie
i subtelne płatki soli na wierzchu dodają niepowtarzalnego charakteru.
To deser, który zachwyci zarówno smakoszy serników,
jak i tych, którzy lubią nietypowe,
ale zbalansowane smaki.
Nie czekaj – spróbuj i przekonaj się,
jak łatwo można stworzyć coś wyjątkowego w swojej kuchni!



Potrzebujemy:

  • 750 g sera (użyłam z wiaderka)
  • 3/4 szklanki cukru (u mnie brązowy)
  • 1 op. (16 g ) cukru waniliowego
  • 6 jajek
  • 50 g masła
  • 200 ml mleka (użyłam migdałowego)
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżki waniliowego budyniu - proszku (można zastąpić mąką ziemniaczaną)

Karmel:

  • 100 g cukru
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 50 g masła
  • szczypta soli (lub więcej)
Dodatkowo:
  • 50 g orzechów włoskich
  • płatki soli (opcjonalnie)
Krok po kroku (tortownica 24 cm):
  1. Piekarnik rozgrzewamy do 150 st. C.
  2. Masło roztapiamy, odstawiamy na chwilę do przestudzenia.
  3. Białka ubijamy na sztywną pianę, odstawiamy na bok.
  4. Ser, masło, cukier i cukier waniliowy miksujemy na jednolitą masę, dodajemy po jednym żółtku, a następnie śmietankę, mleko i budyń (lub mąkę ziemniaczaną). Całość miksujemy do połączenia się składników.
  5. Do masy serowej delikatnie dodajemy pianę z białek.
  6. Całość przelewamy do tortownicy zabezpieczonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 75 minut. Sernik zostawiamy w piekarniku jeszcze przez 15-20 minut, po czym wyjmujemy go i studzimy w temperaturze pokojowej.
  7. Karmel: cukier przesypujemy do rondelka, podgrzewamy aż zacznie się rozpuszczać i nabierać brązowego koloru, nie mieszamy! Gdy cukier będzie już płynny dodajemy śmietankę i mieszamy całość, a następnie dodajemy zimne masło oraz sól i mieszamy, aż karmel zrobi się gęsty. Lekko studzimy.
  8. Na zimny sernik wylewamy karmel i dowolnie dekorujemy orzechami i np płatkami soli.
  9. Sernik przechowujemy w lodówce.
  10. Smacznego! 
Dobre rady:
  • masa na sernik będzie dość rzadka, ale zetnie się w trakcie pieczenia.
  • można wydłużyć czas pieczenia do maksymalnie 90 minut, jeśli patyczek włożony w ciasto po 75 minutach będzie mokry.
  • zachowaj ostrożność przy robieniu karmelu, aby się nie poparzyć!
  • jeśli uznasz, że przygotowana porcja karmelu jest za duża, śmiało możesz przechować karmel w lodówce przez kilka dni lub zjeść od razu łyżeczką 😊
  • użyj dobrej jakości sera twarogowego, wtedy gotowy sernik nie podejdzie wodą tak szybko.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger