Witajcie na moim blogu!
Dziś chcę Wam przedstawić przepis na pyszne ciasto czekoladowe bez mąki.
To idealna propozycja dla osób, które nie tolerują glutenu
lub po prostu chcą spróbować czegoś nowego.
Ciasto jest kremowe w środku (ale nie będzie surowe!),
a z wierzchu ma chrupiącą, kruchą skorupkę,
taki jego urok! :)
To pyszna i zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego ciasta czekoladowego,
w dodatku przygotujecie je z dosłownie kilku składników,
które zwykle każdy ma w domu.
Będzie to idealna propozycja na przyjęcia i urodziny.
Potrzebujemy (tortownica 24 cm):
- 5 jajek
- 150 g masła
- 150 g czekolady (u mnie gorzka)
- 150 g cukru (można dać mniej lub więcej)
- 1 łyżka kakao
Krok po kroku:
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C.
- Masło i czekoladę rozpuszczamy - można to zrobić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną masę, stopniowo dodając cukier.
- Żółtka mieszamy z kakao i dodajemy je do czekolady z masłem. Dokładnie mieszamy.
- Dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie łączymy z masą czekoladową, tak, aby nie stracić puszystej piany.
- Całość przelewamy do tortownicy 24 cm i pieczemy przez 25 minut.
- Ciasto studzimy w temperaturze pokojowej. Dowolnie dekorujemy.
- Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)