Cześć smakosze! 💗 Dziś na blogu mój nowy hit - brownie marcepanowe z kremem czekoladowym i dodatkiem soczystej gruszki. To nie tylko pyszne ciasto na jesienne i zimowe wieczory, ale również propozycja na świąteczny deser, który zachwyci Waszych gości. 🎄🎅 Ciężkie brownie spotyka się tu z lekką gruszkową świeżością, a całość jest ukoronowana aksamitnym kremem czekoladowym. Czy wspomniałam już, że ciasto jest totalnie bezglutenowe?! 😍 Przygotujcie się na prawdziwą kulinarną podróż!
Potrzebujemy (tortownica 22-24 cm):
Ciasto:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 115 g masła
- 3 jajka (rozmiar L)
- 140 g zmielonych migdałów (lub gotowej mąki migdałowej)
- 150 g cukru
- 25 g kakao
Krem:
- 500 ml śmietanki 30%
- 250 g mascarpone
- 150 g mlecznej czekolady
Dodatkowo:
- 1-2 gruszki
Krok po kroku:
- Całą śmietankę na krem zagotowujemy i dodajemy do niej mleczną czekoladę podzieloną na kostki. Gdy czekolada się rozpuści, całość dokładnie mieszamy, możemy chwilę zblendować masę. Odstawiamy całość do wystudzenia, przykrywamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez co najmniej 6 godzin (może stać w lodówce całą noc).
- Ciasto: w kąpieli wodnej rozpuszczamy masło z gorzką czekoladą, tak, aby powstała jednolita masa. Studzimy. W misce łączymy jajka, cukier, kakao, migdały i masło z czekoladą. Całość mieszamy rózgą lub szpatułką, tylko do połączenia składników. Przelewamy ciasto do formy i pieczemy w temperaturze 175 st.C przez 30-35 minut. Ciasto odstawiamy do ostudzenia.
- Następnego dnia (lub po kilku godzinach) wyciągamy czekoladę ze śmietanką z lodówki i ubijamy na puszysty krem, pod koniec ubijania dodajemy mascarpone, całość mieszamy.
- Gruszkę obieramy i kroimy w paseczki.
- Na ciasto wykładamy cienką warstwę kremu czekoladowego i układamy na nim gruszki. Wykładamy resztę kremu, wyrównujemy i chowamy do lodówki na kilka godzin.
- Smacznego! :)
Dobre rady:
- Polecam zacząć od przygotowania kremu: zagotowania śmietanki z czekoladą. Następnie można przygotować ciasto. Zarówno śmietanka, jak i ciasto muszą mieć czas na schłodzenie.
- Jeśli lubisz, możesz użyć większej ilości gruszek i np. pokroić je na pół i tak ułożyć na cieście. Możesz użyć również gruszek z puszki czy z kompotu.
- Dół ciasta jest ciężki, zwarty, więc jeśli nie lubisz takich ciast, wybierz inny mój przepis na brownie :) Góra jest lekka i świetnie kontrastuje z dołem i świeżą gruszką :)
- Pomimo tego, że do ciasta nie dodajemy marcepanu, tak właśnie ono smakuje, dzięki użyciu zmielonych migdałów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)